IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Новини Варна
13:00 | 14 октомври 2016
Обновен: 15:38 | 3 май 2024

Стопанисването на минералните извори е от изключителна важност за общините

Това ще даде много възможности за развитието на балнеологията, здравния и СПА- туризъм, подчерта кметът Иван Портних

По материала работи: Слав Велев
Снимка Пламен Гутинов

Стопанисването на минералните извори е от изключителна важност за общините. Тази теза изказаха кметът Иван Портних и областният управител на Варна Стоян Пасев по време на 9-ия черноморски туристически форум на тема "България - туристическа дестинация за четири сезона". 


„Предстоящите промени в закона за водите са много важни, за да можем да удължим туристическия сезон на територията на всички общини в област Варна, а това е от изключително значение и за бизнеса. В момента достъпът до използване на минерални води е труден. Нужно е всяка община да може да разполага със собствените си води, защото е грях да не се използва пълноценно такова богатство" – каза областният управител на Варна Стоян Пасев. 

 

„Започнали сме законодателна инициатива, с която се надявам скоро община Варна да може да управлява водоизточниците с минерална вода на територията на общината. Това ще ни даде изключително много възможности за развитието на балнеологията, здравния и СПА туризъм – във всички тези сегменти градът има много голям потенциал" – каза кметът Иван Потрних.


"Всичко, което прави правителството и Министерството на околната среда и водите в тази връзка, ние го подкрепяме, защото то ще подпомогне допълнително туризма и най-вече ще създаде предпоставки за инвестиции в този сектор. Имаме повече от 1600 минерални извора на територията на страната, за съжаление по-малко от 10% са тези, които реално се използват. Всички тези промени ги правим именно защото се надяваме те да подпомогнат, както инвестициите, така и ползването на минералната вода, която ние имаме на наша територия. Глобалната цел разбира се е всичко това да доведе до много повече туристи ", коментира и министърът на туризма Николина Ангелкова, която беше специален гост на форума. 
 

 

Пасев и Портних бяха категорични, че съвместната работа на държавна, местна власт и бизнес е от важно значение за утвърждаването на България и в частност Варна като целогодишна туристическа дестинация. 
 

Градоначалникът спомена и други инициативи, подети от общината, във връзка с превръщането във Варна като град посещаван от туристи през четирите сезона. „Важни в тази връзка са усилията за отварянето на градската част към морето, с проекти като социализирането на пристанището Варна – Изток и изграждането там на съответната културна, атракционна, социална инфраструктура. Това във времето ще се превърне в една от визитните картички на града ни" – изрази увереност Портних. 

 

Той спомена още, че се работи за стимулиране на нови самолетни линии до летище Варна, които да се обслужват целогодишно. „Без полети, без свързаност с останалия свят, няма как да очакваме успешен целогодишен туризъм. Идеята е да бъдат стимулирани, както нискобюджетни компании, така и основни туроператори, за да има полети и туристи в крилата на сезона. Видяхте, че имаме прекрасни събития като регатата Тол Шипс, но пък чартърите вече през този период рязко намаляват и това не ни дава възможност да привлечем максимално голям брой туристи“ – отбеляза кметът. 
 

Портних и Пасев бяха единодушни и по темата, че трябва да се работи в посока на популяризиране на културния туризъм в региона. Една от стъпките в това отношение е включването на община Варна с римските терми в европейския проект „Римски СПА дестинации в Европа – по стъпките на римляните“.

 


"Ние от министерството на туризма, смятаме, че трябва да се фокусира вниманието не само върху Черноморието като лятна дестинация, а и върху културно-историческия туризъм, СПА и балнеологията в района. От създаването на министерството се работи в тази посока. Имаме създадени 8 културно-исторически маршрута, които популяризираме. Един от тях изцяло е свързан с Черноморието и се казва „Морските крепости на България“. За това, че този подход е успешен говорят и данните от април и май месец, които регистрират ръст от 20% на туристите, а само май месец в област Варна има ръст от 34%. Благодарни сме на община Варна, че подкрепя изцяло нашата стратегия с ремонта на пешеходния ринг и социализацията на културно-историческите обекти. Това са стъпки в правилната посока и подпомагат нашите усилия.Ние ще продължим активно да рекламираме тези алтернативни възможности за туризъм по Черноморието сред всичките целеви пазари, за да можем отново да си върнем туристите не само за 4 месеца, а и за 6, както е било преди доста време, а защо не да привлечем тяхното внимание и зимата, Тук целогодишно има много какво да се покаже и ние активно ще работим за това" - заяви министър Николина Ангелкова. 

 

Министърът на туризма, областният управител на Варна Стоян Пасев и кметът Иван Портних засадиха дръвче по време на форума в курортния комплекс "Св. Св. Константин и Елена". 

 


 

 


Полина Петрова
Снимки Пламен Гутинов

 

Още по темата:

Тобиас Биленщейн: Варна има условията и кадрите да се превърне в топ СПА дестинация

Законодателна промяна във връзка със стопанисването на минералните извори искат от общината

Коментари

Новини Варна