IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Новини Варна
13:29 | 20 април 2017
Обновен: 17:57 | 30 април 2024

Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан ще подари осветената икона на Богородица на българите в Тараклия

По материала работи: Пламен Янков
Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан ще подари осветената икона на Богородица на българите в Тараклия

На 19 април за Света Гора - Атон замина група мъже от енорията на храм „Св. Николай Чудотворец” и храм „Св. Архангел Михаил”, Варна, и българската енория на храм „Св. Георги Победоносец” в гр. Тараклия (Молдова). Целта на пътуването е да бъде осветено копие на Иверската икона на Божията Майка – Вратарница в едноименния атонски манастир.

 

Групата замина с благословението на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславки митрополит Йоан и е водена от председателя на българската енория в Тараклия протойерей Николай Ворническу. По време на пътуването групата ще посети българския манастир „Св. Георги Зограф” и руския манастир „Св. вмчк. Пантелеймон” и ще се върне във Варна на 22 април.

 

На 23 април, Томина Неделя, в храм „Св. Николай Чудотворец” Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан ще отслужи Света Литургия и ще подари осветената икона на Божията Майка на българската община в Тараклия в чест на 200-годишнината от построяването на техния храм.

 

Преди повече от година в енорията на храмовете „Св. Николай” и „Св. Архангел Михаил” се зароди идеята да се подари на българите в Тараклия светиня, която да ни свързва духовно. Първата икона беше копие на чудотворната икона на Св. Георги от манастира „Зограф”. Тогава тя също беше отнесена на Атон, осветена и приложена към оригинала. Втората икона е изографисана върху дъска, изработена от специална дървесина, подарена от българите в Тараклия. И двете икони са изписани от иконографа Петранка Аврамова.

 

На 6 май на храмовия празник на гр. Тараклия ще присъства група вярващи от Варна, за да предаде официално иконата на Пресвета Ботгородица и да участва в богослуженията и тържествата по случай годишнината от построяването на храма.

 

Така ще продължи да се укрепва духовната връзка с нашите братя българи в Бесарабия.

Коментари

Новини Варна