IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новини Варна
12:19 | 16 май 2017
Обновен: 00:50 | 10 април 2024

Очаква се международно участие на пленера Докосване до природата догодина

Амбицията да поканят творци отвъд границите на България, заявиха управителят на фондация Св.Св. Константин и Елена - Елена Косева и артистичният директор на форума - Ненко Чернев

По материала работи: Слав Велев
Очаква се международно участие на пленера Докосване до природата догодина

Очаква се в четвъртото издание на пленера "Докосване до природата" догодина, да има и международно участие. Амбицията да поканят творци отвъд границите на България, заявиха управителят на фондация „Св.Св. Константин и Елена“ - Елена Косева и артистичният директор на форума - Ненко Чернев. 


„Щастлива съм, че успяхме да създадем едно събитие, което се превръща в традиция и обогатява облика на нашия курорт и на нашия град - Варна. В рамките на пленера има и съпътстващи събития, които са свързани с главната цел и смисъл на съществуване на нашата фондация. Предвидили сме три арт работилници, по време на които авторите и децата в неравностойно положение, които подкрепяме, творят заедно. И тази година в рамките на пленера „Докосване до природата“ подадохме ръка на млад художник. Осъществихме в галерия „Графит“ изложбата на Велина Гребенска. Част от творбите си младата художничка ще дари на нашия фонд, чрез продажбата на който целогодишно набираме средства в подкрепа на децата в институциите и за продължение на стипендиантските фондове, които учредихме“ – подчерта Елена Косева. 


„Благодарен съм на авторите, които участват в пленера тази година, защото показват отговорно отношение с усърдната си работа да реализират в срок проектите, които са предложили. По време на форума има една много хубава атмосфера, която може да се създаде само между артисти. Тя не може да бъде режисирана по никакъв начин. Надявам се в следващите издания да имаме възможност да допълним и обогатим форума с международно участие“, отбеляза Ненко Чернев. 


Пленерът „Докосване до природата“ се организира от фондация „Св. Св. Константин и Елена“ с подкрепата на община Варна, „Фрапорт туин стар еърпорт мениджмънт“ АД и „Скални материали“ АД - гр. Русе. 


„Убеден съм, че подавайки си ръка, тогава когато сме с отворени сърца, ние можем да постигаме повече. Мисля че културните пространства на територията на града ни и на курортните комплекси се нуждаят от една такава инициатива, едно такова деликатно вмешателство с формата на докосване до природата. Това могат да го правят само хората, които са отговорни към тази природа и имат възможност чрез своето изкуство да се докоснат до нея“, коментира заместник кметът на община Варна Коста Базитов.


Третото издание на пленера „Докосване до природата“ тече в курорта "Св. Св. Константин и Елена" от 4 до 21 май. В него участват петима автори, четирима от тях и с предишни изяви на симпозиума. 

 


Творците благодариха на фондация „Св. Св Константин и Елена“ за предоставената им възможност да се включат в пленера и на артистичния директор Ненко Чернев за подкрепата по време на събитието. „Този форум е важен за нас, защото за творците е съществено удовлетворението произведенията им да станат достояние на повече хора. Това е смисълът на изкуството“, отбеляза Снежана Симеонова.

 

В рамките на пленера тя реализира проекта „Природно“. За творбата си „Камъче“ разказа Николай Йотов, който се включва в симпозиума за трети път. „Първата мисъл, която ме вдъхнови беше как дете, ходейки по морето намира някакво камъче със сърцевидна форма и го подарява на най-обичания човек – майката. Камъче – което всъщност е сърце… Това е моят проект“ – сподели творецът.

 

Кирил Георгиев също е заложил специално послание в „Метаморфоза 2“. „Творбата, която правя по време на пленера всъщност е един символ на това, което ни събира всички тук заедно – затваряме кръга и продължаваме да въртим колелото на живота“ – разкри младият автор.

 

Иван Стоянов се е вдъхновил от библейска тематика за творбата си „Мойсей и сухото морско дъно“. „Мотивът за вярата на човека и за спасението е вечен“, подчерта склупторът, който също за трети път е част от „Докосване до природата“.

 

От морското дъно с мекотелите и вълнообразните движения на е инспириран единственият варненец сред участниците в пленера – Кристиян Жейнов. Проектът му се казва Турбелария, а това всъщност е морски червей, поясни авторът.

 


Готовите творби ще бъдат показани в своеобразна изложба на 21 май, а след това ще бъдат експонирани в парковата част на курорта „Св. Св. Константин и Елена“. 
 

 

Още по темата:
Петима скулптори вдъхват живот на камъка по време на пленера Докосване до природата
 

 

Полина Петрова
Снимки Пламен Гутинов

Коментари

Новини Варна