IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Новини Варна
14:33 | 19 май 2017
Обновен: 20:48 | 21 март 2024

Над 97% от учениците са се явили на матурата във Варна

Активността е по-висока с близо процент в сравнение с миналата година

По материала работи: Слав Велев
Над 97% от учениците са се явили на матурата във Варна

Над 97% от учениците са се явили на държавния зрелостен изпит по български език и литература във Варна, съобщи за информационна агенция "Черно море" началникът на Регионалното управление по образованието Венцеслава Генова. От допуснатите 3400 дванадесетокласници, 3327 са влезли в изпитните зали. 73 не са се явили на матурата. Те имат възможност да го направят на следващата сесия, която е през юли-август или следващата година. Причините за неявяването са инцидентни, вероятно са свързани със заболяване или закъсняване, поясни Венцеслава Генова. Тя изтъкна, че дванадесетокласниците, които са влезли в изпитните зали за първата матура са повече в сравнение с миналата година. 


Сходна е ситуацията при седмокласниците, които днес се явиха на национално външно оценяване по български език и литература. От очакваните 3759 в изпитните зали са влезли 3665. Неявилите се са 94. 


Няма сигнали за нарушения и анулирани изпитни работи на територията на област Варна, обяви Венцеслава Генова. По нейни думи изпитният ден е преминал нормално и без инциденти. 


Очаква се резултатите от матурите при дванадесетокласниците да станат ясни до 9 юни, а при националното външно оценяване за 7 клас - до 5 юни. 


Полина Петрова

Коментари

Новини Варна