IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Новини Варна
10:44 | 7 юни 2017
Обновен: 15:20 | 17 май 2024

Еквус и Валентинов ден тази вечер на Варненско лято

Отворено ателие с публиката на театрална работилница „Сфумато“ е част от съпътстващата програма

По материала работи: Слав Велев
Еквус и Валентинов ден тази вечер на Варненско лято

Постановката на Младежкия театър „Николай Бинев“ - „Еквус“, е следващото заглавие от основната селекция на Варненско лято, на което ще се насладят театралните ценители в морския град. Спектакълът ще е тази вечер на Основна сцена на Драматичния театър, а началният час е 18,30.  „Еквус“ има номинация за награда “Аскеер” за музика, режисура и за най-добро представление, а Станка Калчева е номинирана в раздел поддържаща женска роля. 


Пиесата на Питър Шафър е една от най-награждаваните, поставяни и филмирани творби на автора, който е сред емблематичните представители на англоезичната драматургия от последните десетилетия на ХХ век. 36 години след постановката на Гриша Островски и отново в Младежкия театър младият режисьор Стойко Мурджев прави нов поетичен и осъвременен прочит на „Еквус“.

 


Д-р Мартин Дайзърт е психиатър, изправен пред сложен случай. Негов пациент се оказва 17-годишният Алън Странг, който ослепява шест жребеца, за които се е грижел, по особено жесток начин. Действието се разгръща като детективска история, в която психиатърът се опитва да разбере причините за постъпката на детето, изолирало се от околния свят. Тя поставя под въпрос и собствените му вярвания за смисъла и целта на професията му – за какъв свят той подготвя и подлага на терапия младежите, които се обръщат към него за помощ?
 

Отново на 7 юни е второто заглавие, с което се отбелязва 10-годишният юбилей на модула „Шоукейс“ във фестивалната програма. Това е „Валентинов ден“. Варненските зрители ще могат да го видят отново на сцена „Филиал“ на Драматичния театър „Стоян Бъчваров“, а началният час е 18,30. Представлението, също както „Жюли, Жан и Кристин“, е играно пред варненска публика през 2008 г. – при първото издание на „Шоукейс“. Постановката „Валентинов ден“ има награда “Аскеер” за сценография. Явор Гърдев е номиниран за “Аскеер” в категорията за режисура, а Жорета Николова за главна женска роля. Светлана Янчева има номинация за главна женска роля от наградите “Икар”. 


”Валентинов ден” е една от емблематичните постановки за 2008 г. През 2017-а актьорският екип подновява сценичния й живот. В ролите са Жорета Николова, Светлана Янчева и Валентин Ганев. Валентина и Катя живеят заедно във взаимна ненавист, но и невъзможност да се разделят. Единствено така те поддържат жив спомена за техния любим Валентин. Историята на любовния триъгълник преминава неусетно от минало към бъдеще, слива реалности на спомени, сънища и настояще. Изненадващ мелодраматичен фарс и спектакъл, широко приет от публика и от критиката.


Отворено ателие с публиката на театрална работилница „Сфумато“ е част от съпътстващата програма. Ателие "My Self“ е тази вечер от 20,30 часа в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“. 

 


Ателието “My Self” събира театрални студенти от САЩ и България. Неговите работни теми са  „Помня, значи съм“ и „Откъде идваш, човече“. Маршрутът му включва Ню Йорк, София, Варна и Сибиу. Отвореното ателие с публика кани зрителите да станат свидетели на етап от тридневния работен процес в рамките на фестивала.


Четете още:


Започва юбилейното Варненско лято

 

Със спектакъл от Китай откриват юбилейното "Варненско лято"
 

Коментари

Новини Варна