IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новини Варна
18:50 | 29 юни 2017
Обновен: 04:58 | 28 април 2024

Откриха Улицата на занаятите във Варна

Жителите и гостите на града вече имат възможност да се запознаят с атрактивните техники на различни занаяти и дори да опитат някои от тях под наставленията на самите майстори

По материала работи: Слав Велев
Снимка Пламен Гутинов

С песни и танци беше открита Улицата на занаятите във Варна. 9-те ателиета са разположени на Кооперативния пазар на ул. „Дрин“. 

 


„За мен е огромна чест, че бях част от организаторския екип, който реализира идеята“ – подчерта по време на откриването председателят на варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите Павлин Косев. 
„Аз контактувам с доста чуждестранни туристи и много често те искат да посетят място, която е специфично за нас българите, което разкрива в голяма степен нашата традиция и култура. Мисля, че Улицата на занаятите е точно такова място, което липсваше на града ни до този момент.  Тук чуждестранните туристи ще имат възможност да се запознаят с атрактивните техники на различни занаяти, да опитат някои от тях  и да си закупят уникално изделие, изработено от самия майстор. Отнасяйки тези бутикови изделия в своите страни, това ще е най-добрият спомен от Варна и България, а и ще е хубава реклама за града и страната ни“, отбеляза Павлин Косев. 

 

Инициатори за създаването на Улицата на занаятите са председателят на постоянната комисия по „Туризъм, търговия и рекламна дейност“ към варненския общински съвет Марица Гърдева и изпълнителният директор на „Пазари“ ЕАД Недко Радев.  

 


„Щастлив съм, че идеята, която споделихме преди известно време, вече е реализирана. Благодаря на занаятчиите, които се заинтересуваха от нашия проект и решиха да се включат в него. Ще разчитаме на всички тях, ще разчитаме също на представителите на туристическия бранш, за да превърнем  Улицата на занаятите в традиция занапред. Мисля, че това ще бъде полезно за всички нас и за града ни“, каза Недко Радев. 

 

„Имаме с какво да се гордеем, имаме какво да покажем на чуждите туристи. Когато минем по Улицата на занаятите, ни побиват тръпки от красотата, която творят с ръцете си нашите занаятчии, които пазят жива традицията“, отбеляза Марица Гърдева. 


Двамата инициатори прерязаха лентата на новата придобивка на варненци и пожелаха да им върви по вода на всички занаятчии и да намерят много последователи.

 

В ателиетата на Кооперативния пазар могат да се видят занаятите дърворезба, плъстене, стъклопис, иконопис, тъкачество, грънчарство, гравиране, изработка на накити и редене на мозайка. 

 



 


Полина Петрова
Снимки Пламен Гутинов

 

Четете още: Деца изпълниха ателието на грънчаря на Улицата на занаятите във Варна

Заработи варненската Улица на занаятите
 

 

Коментари

Новини Варна