IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Новини Варна
18:38 | 14 юли 2017
Обновен: 10:50 | 29 март 2024

Кръстиха на Каблешков новия учебно-изследователски катер на ВВМУ "Н.Й.Вапцаров" (СНИМКИ)

Церемонията беше на Морска гара - Варна

По материала работи: Слав Велев
Снимка Пламен Гутинов

На Тодор Каблешков беше кръстен новият учебно-изследователски катер на ВВМУ "Н.Й.Вапцаров". 

 

Церемонията беше на Морска гара - Варна.

 

Кръстник на катера стана ректорът на Висшето транспортно училище "Тодор Каблешков" проф. д-р инж. Даниела Тодорова. Тя пожела безаварийно плаване и попътен вятър на всички пасажери на кораба в морската шир, която е безкрайна като любовта към живота.

 

 

"Искам да благодаря на професор Медникаров, че ме покани за кръстница на този моторен катер. Разбира се, че съм изключително развълнувана, още повече, че катерът ще носи името на Тодор Каблешков. Тази година се навършват 50 години, откакто висшето транспортно училище носи неговото име и за нас ще бъде още по-голяма гордост и чест, че плавателен съд с името на Тодор Каблешков ще плава по българските води. Да управляваш плавателни съдове сигурно е много интересно и вълнуващо. Точно това е довело във висшето военноморско училище Н. Й. Вапцаров хиляди амбициозни млади хора, които са дошли навярно и за да осъществят своята детска мечта - да бъдат моряци и капитани. Това е една изключително важна и отговорна професия, която освен за силни мъже е и за силни дами, които рамо до рамо със своите колеги отстояват позицията на укротителки на морските бури. Всеки кораб носи своето име. Името, това е неговата емблема. Всички ние дадохме името Тодор Каблешков на този катер. Това е име-легенда, име-епоха, име, което е вдъхновило хиляди българи да се борят за освобождението. Той остава завинаги на 25, но чрез това, което ние му посвещаваме, ще продължи да съществува и да слави България" - каза  Даниела Тодорова



 


Флотилен адмирал Боян Медникаров отбеляза, че транспортното училище "Тодор Каблешков" е най-добрият образователен и научно изследователски партньор на ВВМУ "Н.Й.Вапцаров" и това е причината точно ректорът на това висше учебно заведение да стане кръстник на катера. "Поради тази причина решихме корабът да носи името на Тодор Каблешков, но от друга страна има традиция много от корабите и катерите на българските военноморски сили да бъдат кръщаване на революционери. Тодор Каблешков до момента не беше отбелязан по този начин" - заяви началникът на ВВМУ "Н.Й.Вапцаров. Той поясни, че катерът ще бъде използван за практиракта на студенти от първи до пети курс, които ще могат да работят на него и да изпълняват свои специфични задачи, включително и по неговото управление. 
 

 

Корабът е предназначен за извършване на екологичен мониторинг на повърхностните води в акваторията на бреговата зона на република България. Благословия отправиха и свещеници от Варненската и Великопреславска митрополия. 

Специален гост на събитието беше командирът на военноморските сили на република България контраадмирал Митко Петев. "Ние сме кръвно свързани с нашата флотска алма матер. Всички морски офицери са възпитаници на ВВМУ Н. Й. Вапцаров. Военните моряци носят духа на Каблешков и на всички възрожденци. Сега е времето на новото възраждане на България. Време е да погледнем към себе си, към нашите корени, към българщината, защото там е нашата сила. Не за първи път България показва, че в най-трудните моменти може да се изправи и да продължи напред, благодарение на силния си корен" - заяви контраадмирал Петев.

 

 

Той обяви още, че до края на годината се очаква военноморските сили също да се похвалят с два нови кораба. "Това е нещо, което очакваме. За да има силен флот, трябва да има силна държава, трябва да има воля и финансова възможност, а това в момента е факт.

 

Надявам се, че военните моряци от своя страна ще оправдаят очакванията, получавайки тези два кораба, да изпълняват, както винаги са го правили, своите задължени на море. Съгласно решението на министерски съвет, поне един  от двата кораба трябва да бъде построен в България" - допълни Митко Петев. 

 


 

Монография за Тодор Каблешков подари по време на церемонията на целия екипаж и на библиотеката на ВВМУ "Н.Й.Вапцаров" Райна Каблешкова. Тя е председател на сдружението на родствениците на революционера, което носи неговото име.

 

Дядото на Райна е първи братовчед на бащата на Тодор Каблешков. Родственицата на революционера беше затруднена да отговори на въпроса достойни ли сме за него днес. "До голяма степен да, но и до голяма степен не. По средата сме. Има много патритоти в България, но и много псевдопатриоти", отбеляза тя. 

 

 

 

 

Полина Петрова
Снимки Пламен Гутинов

 

Коментари

Новини Варна