IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Новини Варна
12:25 | 26 юли 2017
Обновен: 16:01 | 24 април 2024

Младите четат все повече проблемна литература, твърдят експерти

Около 3000 нови заглавия ще бъдат представени на 8-ото издание на Алея на книгата във Варна, което стартира на 28 юли

По материала работи: Слав Велев
Снимка Пламен Гутинов

Младите четат все повече проблемна литература и това е изключително положително развитие, заяви пред екип на медийна група "Черно море" Василка Ванчева от асоциация "Българска книга". Според нея все повече младежи над 15 години четат активно и освен фентъзи, което по традиция е предпочитан жанр за тази възрастова група, те търсят и т.нар. "тежки заглавия", свързани с преодоляване на болести, на смърт, разказващи за хора с увреждания. 

 

Василка Ванчева, която е един от основните инициатори на "Алея на книгата", още от самото й създаване, сподели, че подготовката и тази година върви нормално и по-голямата част от жителите и гостите на града се радват, че отново ще има шатри с книги в централната част на Варна. "Миналата година направихме една анкета сред минувачите по ларгото, не само сред купувачите. 438 от тях изказаха положителна оценка за събитието, 464 смятат, че "Алеята на книгата" се вписва в градската среда, а 397 - че пешеходната зона на бул. "Сливница" към входа на Морската градина е точното място за подобно изложение. Голяма част от хората са на мнение, че 10 дни е оптималният период за провеждане, но има и такива, които настояват да продължи 15 или 30 дни" - разказа Василка Ванчева. 


60 са издателствата, които ще се включат в "Алея на книгата" във Варна тази година, като в това число влизат и фирми, които на практика представят няколко издателства. Шатрите за изложители са с 3 повече - 19 и една шатра е за културната програма, която ще включи 30 събития. 


Тазгодишното издание на "Алея на книгата" е осмо поред. Инициативата във Варна бележи 10 годишен юбилей, тъй като започва като "Салон на книгата" през 2007 г. в ДКС, а след това форматът се променя, но концепцията се запазва.


Около 3 000 ще са новите заглавия, които ще бъдат представени пред варненци и гостите на града по време на "Алея на книгата" тази година. Над 40 000 са продадените по време на изложението книги миналата година.


Откриването ще е на 28 юли. Варненската "Алея на книгата" ще продължи до 6 август. 


През тази година ще бъде отбелязани и 90 години от първото книжно изложение в България, което също е било във Варна. Провело се в двора на училище на бул. Сливница от 15 юли до 1 септември 1927 г. Целта на проявата и тогава е била сходна със съвременната - "...да се запознае гражданството с книжовното ни богатство. Младежите трябва да се интересуват от тази изложба и да я посетят".
 

Подобна е мисията на асоциация "Българска книга", която десетилетия по-късно възражда традицията на книжните изложения във Варна. Идеята книгата "да излезе на улицата" и "да се срещне" с читателите е заимствана от други европейски държави, предимно в южната част на стария континент - Португалия, Испания и др. Там подобни изложения на открито са традиция и се провеждат в много по- големи мащаби. 


От асоциация "Българска книга" отчитат, че основният проблем пред четящия човек у нас е, че много малко пари се отпускат за библиотеките в страната. Според статистика у нас средно годишно на глава от населението се чете една книга, докато в Норвегия се четат 25 и една от причините за това е, че там 70 % - 80% от хората са регистрирани в библиотеките, а във Финландия тази цифра достига 90%. "Библиотеките трябва да разполагат с достатъчно пари, за да се гарантира на населението достъп до книги и това важи не само за големите регионални, но и за читалищните библиотеки", обобщи Василка Ванчева. 
 


 

 


Полина Петрова
Снимки Пламен Гутинов

 

Четете още:

Над 60 издателства се включват в Алея на книгата във Варна

 

Коментари

Новини Варна