IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Новини Варна
15:28 | 21 август 2017
Обновен: 07:16 | 15 април 2024

Медът тази година е по-малко, но цената му се запазва

20-ина производители се включиха в традиционното лятно изложение, което ще продължи до 26 август

По материала работи: Слав Велев
Снимка Пламен Гутинов

Медът тази година е по-малко в сравнение с преди, но цената му се запазва, заяви председателят на областното управление на пчеларите във Варна Атанас Каракашев.

 

Той отбеляза, че пазарът се влияе от вноса на аржентински и украински мед. Все още не е готова статистиката, за да се каже с точност какъв е добивът за 2017-а, но по предварителни данни ще е по-нисък.

 

„Тази пролет се случи студена и 50% от пчелите загинаха, а в някои региони смъртността достигна 80%. Там където пчеларите съумяха да възстановят пчелините си, добивите са добри. Във Варненско например имаме добра реколта от слънчогледов мед“, каза още Каракашев. Като един от основните проблеми в сектора той отчете употребата на силни пестициди от земеделците, които унищожават плевелите, но това нарушава имунната система на пчелите и те стават по-податливи на болести. Според Атанас Каракашев е нужно да се дадат субсидии на земеделци, които да отглеждат нетрадиционни за България култури като лавандула и кориандър, тъй като към момента масивите основно са заети със слънчоглед, царевица и пшеница. 

 


20-ина производители се включиха в традиционното лятно изложение на пчеларите във Варна. То ще продължи до 26 август. Изложбените маси са разположени в близост до входа на Морската градина. В проявата участват производители от различни региони. Има от Царево, Видин, с.Остров, Ямбол, Стара Загора. Пчеларите от Варна, които тази година предлагат на жителите и гостите на града от своя мед по време на фестивала, са 5. Основната цел на проявата е да срещне производители и купувачи, да няма посредничество при покупко-продажбата. Според Атанас Каракашев най-високо е качеството на меда от планинските райони. 

 


На изложението могат да се открият също медени блокчета, пчелен прашец, прополис, пчелно млечице и др. 

 

 

 

 


 

 

Полина Петрова
Снимки Пламен Гутинов

 

 

Коментари

Новини Варна