IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Новини Варна
15:50 | 28 септември 2017
Обновен: 04:31 | 19 април 2024

Екипът на постановката „Сън“: Да се твори за деца е отговорно и много приятно!

Това е представление за зрители от 7 до 107 години, убедени са от Варненския драматичен театър

По материала работи: Слав Велев
Снимка Пламен Гутинов

„Сън“ е представление за зрители от 7 до 107 години. „Звучи като рекламен слоган, но всъщност не е“, категоричен е режисьорът Стоян Радев.  „Постановката е подходяща за абсолютно всички, гарантирам това, не защото съм много самонадеян. Дори аз не бях подготвен за отзивите на публиката след предпремиерата, която направихме в началото на лятото и след двете премиери на старта на 97-ия творчески сезон на театъра. В началото подходихме към „Сън“ като към представление за деца, но се оказа, че възрастните също се припознават в него, откриват теми, които ги вълнуват, и други, които са оставили в детството си. След едно от представленията ме срещна семейство с момче на около 16 години. И тримата споделиха колко са развълнувани от спектакъла. Бащата, който беше 50-годишен, категорично ми заяви, че това в никакъв случай не е детско представление… И аз се замислих… Тези дни, минавайки  покрай касата на театъра, дочух две 60-годишни жени да си говорят и едната казваше: „Отивам да си купя билети за „Сън“, гледах го лятото, беше изумително, ще го гледам всеки път, когато мога…“ Почувствах се истински щастлив. След такива думи разбирам, че наистина сме си свършили работата много добре. Едно театрално представление става такова само когато се срещне с публиката. Тогава започва истинският му живот…“ – убеден е Стоян Радев. 

 

 

 

„На нашето представление се радват и малки, и големи. Родителите са доволни не само защото децата им са харесали спектакъла, а защото и самите те в рамките на един час са се чувствали вълшебно, насладили са се на цветове, музика и сюжет“ – смята актрисата Даниела Викторова. 

 

 


И режисьорът на „Сън“ Стоян Радев, и авторката Магда Борисова, както и всички актьори, които участват в представлението, са единодушни, че не е по-трудно да се привлече детското внимание, но е по-отговорно. „Онова, което ние дадем на децата като малки, това ще очакваме да получим от тях, когато пораснат. Ако „заквасим“ в тях сериозно отношение към изкуството, те няма да посегнат по-късно към лекия жанр, към чалгата във всичките й форми“ – категоричен е Стоян Радев.

 

 

 

„Много искам посланието, което достига до децата чрез мен, да е точно, искрено и неподправено. Не искам да ги подведа по никакъв начин“, казва актрисата Биляна Стоева. „За деца се играе откровено. Не трябва да се подценяват като зрители, не трябва да се играе инфантилно“, допълва Даниела Викторова. „Най-хубаво е, когато видя детските усмивки накрая. Един салон, пълен с усмивки и блеснали очички… Емоцията е невероятна. Тогава си даваш сметка, че всичко си струва“, смята авторката Магда Борисова. „Не знам дали е по-трудно да се пише за деца, отколкото за възрастни, но при всички случаи е много приятно. Детската публика е чиста и непресторена и ние носим отговорност да я възпитаме в естетически и морални критерии, но в същото време представлението трябва да бъде и забавно, не е лесно…“ – казва Магда. 

 

 

 


„Сън“ е третата постановка по неин текст, която се поставя на сцената на Драматичния театър, след „Коледното приключение на…“ и  „Голямото коледно приключение 2“. Режисьор и на трите е Стоян Радев. „Аз много обичам приказките и историите за деца, но не харесвам, когато са инфантилни. Текстовете на Магда не са и точно затова ги харесвам. Тя ми е дала пълна свобода да променям каквото реша, аз между другото винаги го правя и не от неуважение към автора, просто това е естествено в процеса на работа. Но не съм изневерил на текста й по никакъв начин“ – сподели Стоян Радев. На въпрос дали героите на сцената изглеждат така, както тя си ги е представяла, Магда отговори: „Аз обичам да се изненадвам! При сценичната реализация някои герои могат да отпаднат, да се появят нови на тяхно място, това е нормално. Правенето на театър е колективно занимание. Не съм от авторите, които държат дума по дума да се следва текста им“. 

 

Пиесата носи името си от това, че действието се развива в съня на главния герой Тони. Една нощ момчето разбира, че за да се сбъднат неговите желания, трябва да стигне до двореца, където живее големият вълшебник – владетелят на страната на сънищата, който може да превърне неговите мечти в реалност. Тони тръгва на пътешествие заедно със своите приятели – Сладкарят, Банкерката и кучето Ралф и се среща с приказните феи. 

 

 

 


„Няма нищо по-хубаво от това да влезем в ролята на феите. Вълшебно е всичко… Много е красиво, приятно и щастливо… И ние си мечтаем феи да идват при нас през нощта, а изведнъж ние се превърнахме във феи… Чувстваме се много свободни и много вдъхновени…“ – коментираха пред Медийна група „Черно море“ Биляна Стоева и Даниела Викторова, които влизат в ролите на Феята на зъбчето и Феята на сдобряването.

 

 

 

Другите две феи на сцената са Веселина Михалкова – на радостните игри, Теодора Михайлова – на блестящите идеи. Танцът на приказните създания е една от най-фееричните и забавни сцени в представлението. 

 

 

 

В останалите роли са Георги Няголов и Недялко Стефанов – Тони,  Валери Вълчев като Сладкаря , Цветина Петрова (Банкерката), Николай Кенаров (Кучето Ралф), Николай Божков (Д-р Сън),  Гергана Арнаудова (Библио), Милена Кънева (Текаря),  Константин Соколов (Големият вълшебник) и  Юлияна Чернева (Майката). Приказните костюми и сценография са дело на Даниела Николчова. 

 

 

 


Очаквайте „Сън“ на 7, 14 и 28 октомври от 16 часа и на 11 ноември от 11 часа на сцена „Филиал“ на Драматичния театър „Стоян Бъчваров“. 

 

 

 

 

 

 

 

 


Полина Петрова
Снимки Пламен Гутинов

 

Видео от премиерата, вижте тук:
 

Коментари

Новини Варна