IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Новини Варна
16:33 | 3 октомври 2017
Обновен: 11:10 | 29 март 2024

Стойностният текст е важен за една песен, той носи посланието, което остава

Това заяви Кристиана Димчева от РБ Пенчо Славейков във връзка с изложбата "И стих, и песен", която беше открита във фоайето на основната сграда на библиотеката

По материала работи: Слав Велев
Стойностният текст е важен за една песен, той носи посланието, което остава

Стойностният текст е важен за една песен, той носи посланието, което остава. Това заяви Кристиана Димчева от РБ „Пенчо Славейков“ по повод изложбата „И стих, и песен“, която беше открита в регионалната библиотека по случай международния ден на музиката и поезията – 1 октомври.

 

Експозицията от стихосбирки, плочи, дискове и нотни текстове е подредена във фоайето на основната сграда и може да се разгледа до края на месеца. „Това е изложба, която направихме с много любов и топлина за нашите читатели и за всички варненци. Мястото, с което разполагаме не е голямо. Целта ни е не да бъдем изчерпателни, а да накараме всеки да се замисли – да си спомни любимата песен и да се запита дали знае кой е авторът на текста, който си запява понякога. Ето и аз не знаех, че Богдана Карадочева е написала текста на „След края на света“ – една песен на Васил Найденов, която много обичам“ – разказа Кристиана Димчева. 

 


Представянето под наслов „И стих, и песен“ започва с периода на романсите и старите градски песни. Автори на текстовете им са поети като Димчо Дебелянов, Петко Славейков, Елисавета Багряна, Николай Лилиев, Христо Смирненски. Останалата част от изложбата е посветена на обичани български поп и рок парчета, изпълнени от Лили Иванова, Емил Димитров, Маргарита Хранова, Ваня Костова, Катя Филипова, Щурците, ФСБ, Сигнал, Георги Христов, Богдана Карадочева, Тони Димитрова, Диана Експрес и др. Специално място е отделено на великолепния поет и изпълнител Михаил Белчев, написал някои от най-въздействащите текстове в родната музика. 

 


Във фоайето на библиотеката са изложени също нотни текстове. „Едно от нещата, с което се гордеем е, че фондът ни от нотни текстове е достъпен в електронен вариант и всеки, който има талант би могъл да ги изпълнява“ – каза още Кристиана Димчева. 

 


На въпроса с кои млади текстописци и изпълнители би продължила изложбата, тя отговори дипломатично: „Не искам да споменавам конкретни имена, но има такива, които ще останат във времето. Винаги, когато правим нещо основното е да си задаваме въпроса какво послание ще отправим към децата и каква посока ще заложим в тяхното развитие“ – завърши Кристиана Димчева. 

 


В изложбата са показани стихосбирки на Дамян Дамянов, Павел Матев, Иля Велчев, Любомир Левчев, Борис Христов, Недялко Йорданов, Михаил Белчев, Блага Димитрова, Евтим Евтимов, Миряна Башева, Маргарита Петкова, Георги Константинов, Станка Пенчева. Много от стиховете им са превърнати в красиви песни.


Полина Петрова
Снимки Авторът

 

текст Иля Велчев

 

 

текст Павел Матев

 

 

текст Стефан Цанев

 

 

текст Михаил Белчев

 

 

текст Калин Донков

 

 

текст Дамян Дамянов

 

 

текст Павел Матев

 

 

текст Любомир Левчев

 

 

текст Недялко Йорданов

 

 

текст Миряна Башева

 

 

текст Блага Димитрова

 

 

текст Евтим Евтимов

 

 

текст Георги Константинов

 

 

текст Станка Пенчева

 

 

текст Маргарита Петкова

Коментари

Новини Варна