IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Новини Варна
14:00 | 10 октомври 2017
Обновен: 00:54 | 21 април 2024

Шеф Ален Тет: Готвенето винаги носи щастие!

Кулинарно ателие показа френски шедьоври, произведени от варненски ученици

По материала работи: Борис Проданов
Шеф Ален Тет: Готвенето винаги носи щастие!

Кулинарно ателие в рамките на Седмицата на вкуса, водено от френския шеф-готвач Ален Тет, за поредна година показа таланта на възпитаниците на Професионалната гимназия по туризъм във Варна „Проф. д-р Асен Златаров“.

 

 

Седмицата на вкуса е инициатива, която от дълго време се организира във Франция, разкриха организаторите. Тя е насочена към подрастващото поколение, като целта й е да привлече вниманието на младежите върху здравословния начин на хранене. Кампанията се провежда в учебните заведения с идеята да се популяризират както регионалните кухни, така и световната кухня като цяло.

 

Темата на тазгодишното ателие е работата със сифон и смесването на сладки и солени вкусове.

 

 

„Дойдох в България, за да мога да науча българските ученици на различни нови техники за готвене на яйца, майонеза и сос беарнез. Донесох уреда сифон, с който да приготвят сосовете - както топли, така и студени. Това е една сравнително нова техника, която датира от 4-5 години, що се отнася до топлия сос, тъй като преди сифонът се използваше единствено за студени смеси“, разказа френският шеф-готвач Ален Тед.

 

Майсторът разкри също, че в готвенето винаги има чувство на щастие и това, което той се опитва винаги да направи, е да предаде удоволствието и щастието, които изпитва в онова, което приготвя.

 

„Яйце, варено при температура 64 градуса, позволява жълтъкът да остане леко течен, а белтъкът да потрепва“, разкри една от тайните си шеф Ален Тет, като уточни, че автор на тази рецепта е голям френски готвач на име Тиери Макс.

 

Френският майстор сподели, че неговото голямо желание е да се осъществи обмен както на български ученици, които да стажуват във Франция, така и на френски ученици, които да дойдат да полагат стаж в България. По този начин те ще обменят практики помежду си не само за самото приготвяне на храната, но и за методите и техниките на обслужване.

 

Ален Тет е доволен, че френската кухня допада на българския вкус и с усмивка добави, че ще си тръгне за Франция с рецептата за българската лютеница.

 

 

Павел Атанасов е в 12 клас, последна година в гимназията, и вече нарича себе си готвач, а усмивките, с които младежите приготвиха френските шедьоври, бяха красноречиви.

 

 

„Това е основно ястие, представляващо шишче от сьомга, мариновано със соев сос и мед върху канапе от задушено зеле и сос от естрагон“, уточни Павел. В приготвянето на ястието са взели участие трима души, което им е отнело около час и половина.

 

„Работата със сифон, маринатата на сьомгата и количествата на съставките са все неща, които усвоихме, за да може да се усещат едновременно ароматът и продуктът, защото ако сьомгата например се маринова с повече соев сос, няма да може да се усеща вкусът й“, разкри младият готвач.

 

Павел сподели и това, че обича рецепти, които може да доразвива и да научава нови неща.

 

Новото в тазгодишното издание е, че ще се организира специално кулинарно ателие с преподаватели по кулинарни техники от гимназиите по туризъм във Варна и Бургас. Предстоят работни ателиета и с учениците от бургаската професионална гимназия. Третата новост тази година са създадените партньорства, които ще помогнат на българските и френските ученици да гостуват съответно във Франция и България, за да могат да обменят добри практики уточниха организаторите на инициативата. 

 

МАРИАНА СТОЙКОВА

Снимки ПЛАМЕН ГУТИНОВ

 

 

 

 

 

 

Коментари

Новини Варна