IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Икономика
17:20 | 20 октомври 2017
Обновен: 09:13 | 25 април 2024

Бизнесът събра лектори, ментори и инвеститори от цял свят във Варна

Маркетинг, продажби и електронна търговия са основните акценти на форума

По материала работи: Борис Проданов
Бизнесът събра лектори, ментори и инвеститори от цял свят във Варна

Лектори, собственици и мениджъри на компании от цял свят се събраха на международно технологично събитие в Двореца на културата и спорта във Варна. С основен акцент маркетинг, продажби и електронна търговия форумът е ориентиран към бизнес средата, стартъп обществото и проактивните младежи с предприемачески профил. Целта на мащабното събитие е насърчаването на иновативно и креативно бизнес мислене и създаването на благоприятна среда за обмяна на успешни бизнес модели, опит и добри практики.

 

В рамките на два дни посетителите на форума ще получат шанса да се запознаят с възможностите как да направят дигитална трансформация на бизнеса си и да продават глобално. Близо 800 собственици на фирми и представители на бизнеса от 23 държави ще споделят своя опит и бизнес идеи.

 

„Дигиталните технологии са сред най-важните части на нашето настояще и бъдещето ни“, каза по време на откриването на форума министърът на образованието и науката Красимир Вълчев и добави, че образователната система в най-голяма степен отговаря за бъдещето. „Не сме сигурни кои от днес съществуващите професии ще продължат да съществуват и занапред. Не сме убедени до каква степен това, което съществува днес като структура на пазара на труда ще съществува и след 20-30 години, но почти всички професии ще изискват дигитални умения. Дори възможността да бъде ожъната една нива ще зависи от дигиталните умения на комбайнера“, заяви министърът.

 

Красимир Вълчев добави още, че като общество ще разчитаме основно на добрите учители да подготвят добрите специалисти за пазара на труда. „Насочваме инструментите на политиката да увеличим приема в професионалните гимназии и висшите училища за професиите, специалностите и направленията, които са свързани с придобиването на повече дигитални умения. Правим усилия и повече учители да са подготвени да обучат децата за придобиване на тези дигитални умения. На последната конференция на която присъствах, се говореше за общество 5.0, в което човекът и дигиталните технологии ще бъдат в хармония. Всъщност дигиталните технологии ще оформят кода на обществата през следващите десетилетия“, каза Вълчев.

 

7-годишен труд дава резултат за развитието на Варна като дигитален хъб на Европа, каза Димитър Василев – председател на българските бизнес форуми.

 

От Брюксел приветствие към присъстващите отправи Еврокомисарят по цифрова икономика и общество Мария Габриел. „Варна е град, който има потенциал да допринесе за изграждането на Европа като континент на Стартъпите, които да надхвърлят нейните предели и да реализират партньорства с други континенти. Европа е дом на шест от десетте най-големи световни компютърни научни института“, заяви Мария Габриел.

 

„Стартъпите са кръвоносната система на Цифрова Европа“, каза еврокомисарят и изрази увереност, че на форума ще бъдат обединени усилията, опита и идеите как да се постигне максимална ефективност на екосистемите и как да се реализира потенциалът на предприятията основани на иновациите. „Заедно можем да бъдем камъчето, което образува лавината на успеха“, заяви Мария Габриел и пожела на участниците във Форума плодотворни дискусии.

 

Веселин Попов е директор „Бизнес развитие“ на Психометричния център на университет в Кеймбридж. „Тук съм за да разбера с какво се занимават варненските фирми“, каза за тв „Черно море“ Веселин Попов. Най-важното за успешния бизнес според него е вярата на всеки в това, което прави, както и подкрепата на приятелите, семейството и държавата, в която живее. „Формула за успех, според мен няма, но може да бъде по-трудно или по лесно, това зависи от човека. Всеки може да успее, ако има вяра. Психометричните тестове помагат да се направи статистика сравнявайки даден човек с други хора по правилна методология“, каза Веселин Попов.

 

Симеон Прусийски се занимава със стартиращи бизнеси, вицепредседател на Българската стартъп фондация. „Един от основните проблеми, които срещат предприемачите в България е липсата на информация или по-скоро липсата на желание от тяхна страна да намерят необходимата информация. Повечето хора, когато стартират бизнес обикновено идват от друг бизнес, за който са работили и когато не са участвали в самия оперативен процес – как се изгражда бизнесът и нямат необходимите бизнес умения, които са необходими, следователно не знаят и правилната информация, която трябва  да намерят. Според мен това е един от основните проблеми, които реално пречат на българския предприемач“, каза Симеон Прусийски.

 

Според него повечето хора в България, които стартират бизнес са технически грамотни, знаят езици, социални хора са, но им липсва бизнес знанието. „Имат продукта, маркетинга, дизайна, но имат затруднението да сглобят всичко това в един работещ бизнес. Ние помагаме на компаниите да дефинират продукта, който продават, аудиторията, на която ще го продават и начинът по който ще го продават.“

 

Симеон Прусийски счита, че е необходима по-добра комуникация с широката аудитория. „Хората, които стартират нов бизнес чуват някакви неща, които са свързани с европейски програми или програми, отпуснати от министерството, но нямат едно централизирано място, откъдето да получат информацията какви проекти има в момента, какви са условията и дали са подходящи за тях. Липсва един общ портал, където всеки заинтересован би могъл да припознае своя бизнес.“

 

Форумът  Innowave 2017 Business and Startup Conference, организиран в партньорство с Община Варна и с подкрепата на Министерството на Икономиката е най-мащабното събитие в тази област за 2017 г. провеждащо се извън София. Това поставя Варна на картата на високо-технологичните събития, отбеляза и водещият на проявата Ники Кънчев. 

 

МАРИАНА СТОЙКОВА

Коментари

Новини Варна