IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Морски бизнес
12:50 | 8 ноември 2017
Обновен: 20:25 | 16 април 2024

Варненци си спомниха за първата българска морска победа (СНИМКИ)

Преди 105 години торпедоносецът Дръзки е поразил турския крайцер Хамидие, а командир на отряда бойни кораби е капитан първи ранг Димитър Добрев

По материала работи: Слав Велев
Снимка Пламен Гутинов

105 години от първата българска морска победа бяха почетени на тържествена церемония пред кораба-музей "Дръзки".

 

Венци и цветя бяха положени пред паметника на капитан първи ранг Димитър Добрев, който е командир на отряда бойни кораби в паметните сражения от 1912 г. В нощта на 7 срещу 8 ноември торпедоносецът "Дръзки" успява да порази с изстрела си турския крайцер "Хамидие", в резултат на което го изважда от строя за дълго.  

 


"Победата над Хамидие е важна, защото е постигната в момент, в който е поставен българският национален въпрос, тъй като Балканската война е обединителна. Ако екипажите на нашите кораби не могат да се равнят по опит с екипажите на противниковите, те многократно ги надвишават по духа, с който са поели службата си веднага след мобилизацията. Това, което отрядът торпедоносци постига срещу противника е показателно за възможностите, както на всеки отделен член на екипажа и на командирите, така и на флота като цяло. Това е първата българска морска победа и като всяко първо нещо е важна. Тя има своята тежест и с това, че служи за пример и е изучавана през следващите десетилетия, тъй като е основен жалон за запазване на традициите във флота и за предаване на стойностните качества в следващите поколения" - коментира директорът на военноморския музей д-р Мариана Кръстева. 

 

 

Почитта си пред подвига на капитан първи ранг Димитър Добрев и военните моряци засвидетелстваха областният управител на Варна Стоян Пасев, заместник кметът Пейчо Пейчев, представители на ВМС и на съюзите на ветераните от войните и на офицерите и сержантите от запаса и резерва и др. По традиция церемонията завърши с тържествен марш на представителния караул на Военноморските сили на Република България. 

 

 

 

 

 

 

 


Полина Петрова
Снимки Пламен Гутинов

 

Коментари

Новини Варна