IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Новини Варна
17:52 | 21 ноември 2017
Обновен: 14:48 | 20 април 2024

Хора с увреждания стават жертва на трафик във Варна

В последните години зачестява експлоатацията им в Норвегия и Швейцария

По материала работи: Борис Проданов
Хора с увреждания стават жертва на трафик във Варна

Програма за консултиране на професионалисти за идентификация и насочване на жертви на трафик на хора цели повишаване на информираността и подобряване на условията за ранна идентификация на жертви на трафик на хора.

 

„България е определена като източник на жертви на трафик на хора, заяви Петя Атанасова, член на местната комисия за борба с трафика на хора. -Тук е мястото, от което се набират жертвите, крайните дестинации са Гърция, Италия, Австрия, Белгия, Норвегия, Швеция и Швейцария, като в последните години се засилва експлоатацията в Норвегия и Швейцария.“

 

Петя Атанасова изнесе данни на Върховната касационна прокуратура за периода януари – юни 2017 г., според които общият брой пострадали лица е 366. От тях 319 са  жени, от които 22 непълнолетни, и 47 мъже, от които един непълнолетен и 4 малолетни.

 

Най-голям е броят на пострадалите с цел сексуална експлоатация - 235, като 229 от тях са жени, от които 15 непълнолетни, а шестима са мъже.

 

С цел принудителен труд пострадалите са 44, от тях 8 са жени и 36 са мъже.

 

Бременните жени с цел продажба на своите бебета са 73.

 

С цел държане в подчинително поведение общият брой на лицата е 14, от които 11 жени и трима мъже.

 

„В много от случаите проблемът на жертвите не приключва с приключването на ситуацията на трафик, поясни Петя Атанасова. - След като се завърнат, те се сблъскват със затруднения, които силно ограничават възможностите им за оцеляване и по-нататъшно развитие. Жертвите на трафик имат широк кръг от потребности, с които трябва да се справят, за да продължат напред.“

 

Данните сочат, че във Варна през последните години се забелязва все по-засилена тенденция за трафик на лица със сериозни психически проблеми, умствена изостаналост и физически недостатъци. Предпочитани са, защото това ги прави негодни свидетели, но същите тези хора имат нужда от много сериозна дългосрочна медицинска подкрепа, отбеляза Петя Атанасова, като отчете и все по-засилващата се тенденция жертвите да бъдат набирани чрез интернет.

 

Ана Николова, председател на фондация „SOS - семейства в риск“, описа най-често срещания профил на жертвите на трафик на хора:

„Един много голям дял от тях са израснали в институции или приемни семейства, в семейства с домашно или сексуално насилие, в това число и кръвосмешения, проблеми с алкохол в семейството, ранни или насилствени бракове. При много ранните бракове това са момичета, които твърде рано и твърде неподготвени и незрели физически и психически са поели отговорната роля на възрастен. Имат по няколко деца, без самите те да са имали адекватен родителски модел. В тези вече пораснали жени е останало чувството, че не са имали късмета да бъдат обичани и зачитани. От другата страна на бариерата са трафикантите, които са и много добри „психолози“, и те не случайно подбират своите потенциални жертви, които имат подобна съдба. Момичето съответно за първи път вижда как в живота си е обичано, ценено и значимо. В този момент тя е готова на всичко, включително да си зареже децата и стария начин на живот и да заживее с този човек, както и да прави всичко, което би било в негов интерес."

 

Варна разполага с широка палитра от услуги за жертви на трафик на хора. Потърпевшите могат да получат помощ и подкрепа в Приюта за временно настаняване на жертви на трафик, който е първият държавен приют в страната. Там се настаняват пълнолетни жени. Кризисен център за настаняване на жени и деца - жертви на домашно насилие и трафик, както и вече функциониращият Кризисен център за деца в риск.

 

По програмата за консултиране на професионалисти до момента на обучение са преминали 200 души, от които 150 професионалисти – социални работници, училищни лекари и медицински сестри, възпитатели, учители, психолози, полицаи, както и 50 доброволци. Данните бяха изнесени на открито заседание на местната комисия за борба с трафик на хора в община Варна.

 

 

МАРИАНА СТОЙКОВА

Коментари

Новини Варна