IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новини Варна
14:09 | 22 ноември 2017
Обновен: 12:14 | 20 април 2024

С ритуал, минен ловец Цибър бе изпратен на международно учение (СНИМКИ)

Предстои сертифициране на кораба съгласно изискванията на стандартите на НАТО

По материала работи: Слав Велев
Снимка Пламен Гутинов

С ритуал минен ловец Цибър бе изпратен за участие в международното учение, организирано от военноморските сили на Турция - „NUSRET 17” в Егейско море. Молебен за здраве и успешно плаване отслужиха свещеници от Варненската и Великопреславска Света митрополия. Приветствие към командира на кораба "Цибър" капитан III ранг Лъчезар Иванов и 49-членния екипаж отправи заместник-началникът на щаба на ВМС - капитан I ранг Венцеслав Димитров. 



Военното учение ще протече в два етапа и ще приключи на 1 декември. Бреговата фаза ще е от 24 до 27 ноември в пристанище Чанаккале. Ще бъдат отработени различни случаи по указване на помощ на аварирали кораби, ще бъдат проведени медицински и комуникационни учения. Втората фаза - на море - ще бъде от 28 ноември до 1 декември. Ще бъдат извършени търсене, класифициране и подриване на практически морски мини, а също и противоминно тралене. Ще бъдат отработени действия по отразяване на асиметрични и въздушни заплахи на море. Предвидени са и практически моменти като буксировка на повреден кораб, управление на кораба при повреда на рулевото устройство и енергетичната установка, приемане и предаване на леки товари на ход и тактическо маневриране. След това ще бъде направен разбор на учението. Очаква се на 5 декември сутринта минен ловец "Цибър" да се завърне в България, съобщи командирът на отряда противоминни кораби, дислоцирани в Пункт за базиране - Варна, капитан II ранг Петър Димитров. 

 


В учението „NUSRET 17” ще вземат участие повече от 30 противоминни кораба, фрегати и самолети, в това число и втора постоянна корабна противоминна група на НАТО, която е едно от формированията на Алианса с най-висока степен на готовност. "За нас ще бъде предизвикателство да работим съвместно, да отработваме своите задачи, както и да се поучим от техния опит и начин на работа. Учението е изключително динамично и предизвикателно. Ние традиционно участваме в него, но през тази година за първи път ще имаме два кораба - минен ловец "Цибър" и базов миночистач "Шквал" - поясни капитан II ранг Петър Димитров. В „NUSRET 17” ще има и представители от Арабските страни, тъй като Турция традиционно поддържа добри отношения с тях. 


По време на учението ще бъде проведено сертифициране на кораба "Цибър" съгласно изискванията и стандартите на НАТО. Това ще позволи участието му в операции и мисии на Алианса. Сертификацията ще бъде извършена от екип от щаба на ВМС, който ще е на борда на кораба заедно с екипажа и ще оценява действията му. 
 

 

 

 

 

 

 

 

 


Полина Петрова
Снимки Пламен Гутинов

 

Коментари

Новини Варна