IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новини Варна
14:52 | 23 март 2018
Обновен: 11:13 | 15 април 2024

Здравният министър: Обединението между МУ-Варна и УМБАЛ „Св. Марина“ ще подобри качеството на лечение

Ще има по-голяма възможност за закупуване на нова техника и апаратура

По материала работи: Слав Велев
Снимка Пламен Гутинов

Обединението между МУ-Варна и УМБАЛ „Св. Марина“ ще доведе до по-ефективно разходване на средствата, а оттам и до подобряване качеството на лечение на гражданите,  тъй като ще има възможност за закупуване на нова техника и апаратура. Това заяви здравният министър Кирил Ананиев при посещението си в морската столица. Той присъства на открит медицински съвет, на който беше представен отчетният доклад за дейността на болницата през 2017г. „Наистина съм впечатлен от добрите финансови резултати, които е реализирала УМБАЛ „Св. Марина“. Разбира се има още какво да се желае, но е важна тенденцията към подобряване на всички показатели“, отбеляза министърът на здравеопазването.
 

Според него възможностите ще са много по-големи, след като Медицинският университет поеме собствеността над болницата за периода от 5 години, в който е валидна акредитацията на лечебното заведение като база за практическо обучение на студенти. „Идеята на промяната е заедно двете структури да надградят качеството на процесите по стимулиране на медицинската наука и образование, по квалификацията и преквалификацията на студенти, докторанти и специализанти. Това ще доведе до повече инвестиции в болницата и оттам до подобряване на базата, както и до по-добро заплащане на персонала“, допълни Кирил Ананиев.
 

„Акцент в политиката на новия екип на Министерството на здравеопазването е българските граждани да се лекуват в България, а не да търсят помощ в чуждестранни лечебни заведения. Имаме потенциала да го осъществим, у нас работят много добри лекари, а УМБАЛ „Света Марина“ е една от болниците в страната, която е пример за това. Тук беше пуснат в експлоатация първият ПЕТ-скенер. Преди това българите бяха принудени да ходят в чужбина, за да използват подобна апаратура, за което заплащаха по около 3 хиляди долара. Тук е и първият циклотрон. Експлоатират се и три линейни ускорителя за радиохирургия. Привлякохме водещи специалисти от чужбина, които да работят в България. Стартирахме програма за костно-мозъчна трансплантация и терапия със стволови клетки. Университетската болница „Света Марина“ е един от примерите, че когато Министерството на здравеопазването, университетите и лечебните заведения работят в синхрон, задачата българските граждани да се лекуват у нас, а не в чужбина е постижима“, заяви ректорът на МУ-Варна проф. д-р Красимир Иванов.
 

„Придобиването на УМБАЛ "Света Марина" е възстановяване на една историческа справедливост. Болницата е въведена в експлоатация през 1986 г. Тя е изградена като неразделна част от МУ до 2000 г., когато  със закона за лечебните заведения обособените лечебно-диагностични структури към висшите училища се трансформираха в търговски дружества и тогава болницата бе извадена от състава на университета. В тази болница са разположени всички клинични структури на МУ - Варна“, припомни ректорът на университета.


Полина Петрова
 

Четете още:

Създават социален фонд за здравно неосигурени

 

Коментари

Новини Варна