IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Новини Варна
15:48 | 23 март 2018
Обновен: 10:57 | 15 април 2024

Създават социален фонд за здравно неосигурени

Състоянието на МБАЛ „Света Анна – Варна“ не е толкова критично, колкото на други болници в страната, каза министър Кирил Ананиев

По материала работи: Слав Велев
Създават социален фонд за здравно неосигурени

Обмисля се създаването на социален фонд за здравно неосигурени лица,съобщи във Варна здравният министър Кирил Ананиев. „Ще създадем специален механизъм, според който в зависимост от причината лицето да е здравно неосигурено ще има различни подходи. Социалният фонд ще покрие разходите на тези, които нямат финансова възможност“, поясни той.
 

Относно ангажимента, който пое при встъпване в длъжност, за реформи в модела на здравеопазване, Кирил Ананиев коментира: „Разработили сме два модела, работим и върху трети. Поели сме ангажимент до края на месец май да бъдем готови и да проведем необходимото обществено обсъждане с всички заинтересовани страни, за да преценим кой от тези модели ще работи най-добре. Аз и моите колеги от екипа на министерството сме наясно, че не трябва да се правят резки промени, тъй като системата на здравеопазването е консервативна“.
 

„Първото нещо, което постигнахме беше национален рамков договор, който е значително по-добър от предходния, както за пациентите, така и за изпълнителите на медицинска помощ. В него има много по-добра регламентация, завишени са почти половината от клиничните пътеки, има и завишени цени в извънболничната помощ“, припомни здравният министър.
 

Той разкри още, че в момента министерството работи върху общите правила за финансово управление и контрол на държавните болници, които трябва да бъдат готови до края на следващата седмица.
 

Министърът коментира и финансовото състояние на болниците в страната. „Варненската „Света Анна“ не е в толкова критично състояние, колкото други болници в страната. Наясно сме, че има проблеми и просрочия, но ние подготвяме и изпълняваме оздравителни планове съобразно степента на затрудненията. Задълженията на болниците в страната в момента общо възлизат на над 500 млн. лв., а просрочията са около 257 млн. лв.“.
 

По отношение на реформата в столичната болница „Н.И.Пирогов” Кирил Ананиев поясни, че там се извършва оптимизация на клиники и отделения, в т.ч. хирургия и ортопедия, както и лабораториите. Има и предложение за съкращаване на административен персонал, както и на кадри, навършили годините за пенсия. „Надяваме се оздравителният план за прецизиране на текущите разходи да изведе болницата в рамките на три години до състояние, в което да може нормално да се финансира“, допълни здравният министър.
 

Работи се и по два големи проекта, които са по линия на ЕС, съобщи Кирил Ананиев. Единият е за изграждането на Национална здравно-информационна система, а другият е свързан със спешната помощ. Вече е обявена обществена поръчка за закупуването на 400 линийки, заедно с нужното оборудване. Следващата година ще стартира и процедурата за избор на изпълнител за изграждането на модулите от системата за електронно здравеопазване.

 

Полина Петрова

 

Четете още:

Здравният министър: Обединението между МУ-Варна и УМБАЛ „Св. Марина“ ще подобри качеството на лечение

Коментари

Новини Варна