IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Новини Варна
12:14 | 18 април 2018
Обновен: 18:52 | 23 април 2024

Дъждовен облак донесе пясък от Сахара във Варна

Явлението не е необичайно, случва се поне веднъж в месеца, коментира дежурният синоптик на НИМХ

По материала работи: Деян Михайлов
Дъждовен облак донесе пясък от Сахара във Варна

Снощният дъжд, който се изсипа над Варна е донесъл пясък от Сахара. За това сигнализираха разтревожени читатели на информационна агенция "Черно море", които сутринта са забелязали необичайно жълтеникаво замърсяване по автомобилите си. Информацията за явлението бе потвърдена от дежурния синоптик в НИМХ - Варна Виктория Георгиева. Тя подчерта, че това не е необичайно и се случва поне веднъж в месеца. Освен замърсяванията, които се забелязват най-вече по автомобилите с по-тъмен цвят, явлението не нанася други вреди и не е опасно за хората, растенията и почвата, подчерта експертът. Вероятно би могло да се прогнозира кога подобен дъжд ще премине над страната, но досега не се е налагало, допълни Виктория Георгиева. 

Пясъкът в облаците се натрупва когато циклон премине над Сахара и вихърът вдигне във въздуха фините частици, които лесно могат да бъдат пренесени на големи разстояния с въздушните течения. Когато възникнат условия за дъжд се оказва, че в центъра на всяка капка има песъчинка, която заедно с нея пада на земята.

 

ПОЛИНА ПЕТРОВА

 

Коментари

Новини Варна