IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новини Варна
15:04 | 3 май 2018
Обновен: 12:28 | 30 април 2024

Николина Ангелкова: Очакваме 5% ръст на чуждестранните туристи на база ранни записвания

Надяваме се това лято гостите от други държави да достигнат 6 милиона, заяви ресорният министър във Варна

По материала работи: Слав Велев
Снимка Пламен Гутинов

Очакваме 5% ръст на чуждестранните туристи на база ранни записвания, заяви във Варна ресорният министър Николина Ангелкова. 


Надяваме се това лято гостите от други държави да достигнат 6 милиона, миналата година бяха 5 300 000, каза още тя. Основните пазари отново се очаква да бъдат Германия, Румъния, Турция, Русия, Великобритания, Полша, Чехия, Израел, Унгария. 


И през това лято по курортите ще има изнесени приемни на КЗП, които ще следят дали се спазват изискванията по закона за туризма. В готовност са и екипите на РЗИ и Агенцията по безопасност на храните. Отново ще да бъдат командировани около 120 полицаи от други части на страната на територията на област Варна. Ще бъдат сформирани съвместни патрули с Румъния, очаква се потвърждение и на искането за синхронни действия по отношение на сигурността с Германия. 


"От областните пътни управления на Варна и Добрич увериха, че до края на другата седмица ремонтите по републиканската пътна мрежа ще приключат, така че максимално да бъде улеснен достъпът до курортните ни селища. Аз смятам, че ни очаква един много добър летен туристически сезон", подчерта Николина Ангелкова.


Министърът на туризма разкри, че и тази година ще продължи прилагането на практиката за наемане на сезонни работници от трети страни, които не са членки на ЕС. "Тази мярка стартира през миналото лято. Тогава бяха наети над 3400 сезонни работници, основно от Украйна, Молдова, Беларус. Имаше единични случаи на служители от Филипините и Индия. По информацията, която сме получили от работодатели в сферата на туристическия бранш, те и през тази година ще разчитат на сезонни работници от чужбина за да покрият нуждите от кадри в сектора. Не мога да кажа какъв процент ще са те, но предполагам, че ще са повече от миналогодишните. Туристическият сектор е един от секторите, в които няма безработица, а напротив изпитва се огромна нужда от кадри", коментира Николина Ангелкова. "По време на посещението ми в Москва, обсъдихме с руския колега наемането на персонал и от Русия", допълни тя.


Значително намален е броят на неохраняемите плажове, отбеляза министърът на туризма. Те са със 17 по-малко в сравнение с миналата година, а общо са 86, 23 от тях са на територията на област Варна, а 13 - на област Добрич.  "В момента текат процедури за отдаване на концесия на плажовете в затворените комплекси, там където договорите изтичат. Няма да допуснем те да останат неохраняеми", подчерта Николина Ангелкова.
 

 

Полина Петрова
 

Коментари

Новини Варна