Все повече заразени с Лаймска болест в страната
Само за седмица 21 човека са с доказани лабораторни проби, сочат данните на Националния център по зарази и парацитни заболявания
Публикувана: 8 Sep 2018 | 8:40

Все повече българи се заразяват с Лаймска болест отчитат регионалните здравни инспекции. Инфекцията се предава от кърлежи и може да е смъртоносна.

 

Само за седмица 21 човека са с доказани лабораторни проби, сочат данните на Националния център по зарази и парацитни заболявания. От началото на годината до момента от тази диагноза са се лекували 393 човека, като през миналата година те са били 238 - със 155 по-малко, съобщава "Монитор".

 

Оказва се, че най-много, но за най-кратко време са заразените и диагностицираните в Бургас.

 

Висока е заболеваемостта и от марсилска треска. По данни на Националния център за заразни и паразитни заболявания за последната седмица са регистрирани 13 случая в страната, което е с два по-малко от предходната. От тях 9 са потвърдени лабораторно.

 

Не ни успокоява факта, че с за седмица случаите са намалели с два, тъй като симптомите се проявяват най-рано след пет-седем дни, коментираха лекари. В подкрета те приведоха факта, че от началото на годината в страната са съобщени 192 случая.

 

И марсилската треска, и лаймската болест се предават от ухапване на кърлежи. Затова родителите да избягват пикниците в заблатени места, а разходките и игрите на децата да са в градинки и паркове, чиито тревни площи се обработват срещу кърлежи и ларвите им, предупреди националният консултант по микробиология проф. Тодор Кантарджиев и допълни, че предвид двата случая на Западнонилска треска хората трябва да се пръскат с репеленти срещу комари, когато тръгват на разходка сред природата.

 

Лекарите очакват след края на летния сезон бум на сифилис и хламидални инфекции. Най-много хора с такива зарази се диагностицират към средата на октомври, когато вече инкубационният период на болестите по сексуален път е минал и болестта се проявява.

 

 

Коментари ( 0 )