IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Новини Варна
16:42 | 15 септември 2018
Обновен: 12:17 | 29 март 2024

Горското във Варна организира акции по почистване

По материала работи: Слав Велев
Горското във Варна организира акции по почистване

Служители на Североизточно държавно предприятие, ДГС „Варна”, Регионалната дирекция по горите и Природен парк „Златни пясъци” проведоха съвместни акции по почистване в горски територии, съобщиха от пресслужбата на ведомствата.

 

В инициативата се включиха и доброволци от различни организации. Акциите във Варна се реализираха като част от кампанията „Да изчистим България заедно“, която се провежда в Световния ден на почистването – 15 септември, обединил милиони доброволци от 150 държави. В обхвата на Природен парк „Златни пясъци” бяха определени три маршрута за почистване – от разклона за „Горски кът” към едноименния паркинг и от чешма „Аладжа манастир” към местностите Харман Ери и Ковшак чешма.

 

„Целта бе да почистим зоните в непосредствена близост до асфалтирани пътища, където има най-голямо движение на хора и автомобили и обикновено се генерират повече отпадъци”, обясниха организаторите на почистването в парка. Участващите над 50 доброволците констатираха с удовлетворение, че с всяка изминала година замърсяването намалява. Значително по-големи количества отпадъци бяха събрани в гората, граничеща с урбанизираната територия в район „Владислав Варненчик”.

 

Специално за почистването там от ДГС „Варна” организираха тежкотоварни машини, с които да бъдат извозени нерегламентирано изхвърлените боклуци.

 

„С колегите събрахме общо от различните зони, където почиствахме, над 100 чувала с отпадъци. Още около 50 тона строителни и предимно битови отпадъци бяха събрани с машините, които ползвахме при акциите. Гората е на всички ни, затова е важно цялото ни общество да бъде съпричастно към нейното опазване, за да съхраним зеленото богатство на България за следващите поколения”, коментира зам.-директорът на горското стопанство инж. Владислав Георгиев. От ДГС „Варна” планират през следващите дни организирането на почистване и в други горски зони в покрайнините на града.

 

Коментари

Новини Варна