IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Новини Варна
15:27 | 25 януари 2019
Обновен: 18:17 | 21 март 2024

Окръжен съд - Варна взе награда за прозрачност

По материала работи: Слав Велев
Окръжен съд - Варна взе награда за прозрачност

 

Асоциация „Прозрачност без граници“ отличи Окръжен съд – Варна, като водещ в класацията сред окръжните съдилища за ергономичност на интернет страницата си и информацията, предоставена на гражданите. Класацията е част от изработената от неправителствената организация „Карта на прозрачността на съдилищата в България“. Анализът обхваща районните, окръжните, административните, апелативните и върховните съдилища у нас. Индикаторите, които се измерват в класацията са ергономичност на сайтовете (навигация, дизайн, ), степен на публичност, прозрачност и отчетност на представената информация за гражданите.

 

Оповестяването на класирането беше част от проведената кръгла маса на тема „Прозрачност в работата на съдилищата“, която се проведе в София.

 „Сайтът на Варненски окръжен съд е създаден с идеята да бъде ориентиран към потребителите. Да предостави възможност на гражданите бързо и лесно да намерят необходимата информация, да се ориентират в правната тематика, да се свържат с нас. Благодаря от името на всички колегите, ангажирани със създаването  и поддръжката на сайта за оценката на асоциация „Прозрачност без граници“, сподели при получаване на наградата Диана Иванова, Връзки с обществеността на Окръжен съд - Варна.

 

В рамките на форума асоциация „Прозрачност без граници“ представи и каталог на добрите практики по предоставяне на информация на гражданите. Варненският окръжен съд също беше поканен да сподели своя опит.

 

От неправителствената организация споделиха, че са изработили „Еталон за публичност и прозрачност в работата на съдилищата“. В него са събрани водещите стандарти на международни организации в тази област и практики, прилагани в държави-членки на Европейския съюз. Асоциацията има намерение да предостави всички материали на Висшия съдебен съвет и по този начин да подкрепи съдебната система в усилията й да бъде по-прозрачна и достъпна за гражданите.

Коментари

Новини Варна