IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Новини Варна
12:42 | 4 юни 2019
Обновен: 11:44 | 17 април 2024

Варненските бъдещи първолаци си взеха сбогом с детската градина

По стара европейска традиция мини-абитуриентите се кичат с елементи на академични випускници

По материала работи: Слав Велев
снимки: Ели Маринова

Никой не може да хване статистиката на новия моден повей, който довя старата академична европейска церемония и във варненските детски градини. Всички забавачки в морската столица организираха пищни тържества за децата в подготвителните групи, с които си взеха сбогом в детската градина. Но на повечето места малчуганите бяха изненадани от един нов елемент. В края на тържествата те бяха накичени с мини реплики на тоги и абсолвентски шапки, а удостоверенията им за задължителна предучилищна подготовка бяха нагиздени с картонени варианти на същите тези шапчици. Малките момиченца и момченца в Детска градина „Теменужка“ се забавляваха много със странната униформа и подмятаха пискюли, докато загрижените учителки Десислава Максимова и Кремена Дянкова се опитваха да ги подредят за обща финална снимка, обяснявайки им, че „онова жълтото“ трябва да стои отстрани, а не върху очите.

 

Часове след тържеството майки и татковци, разбира се, наводниха социалните мрежи със снимки на своите малки наследници, последвани от бурни аплодисменти и коментари на лели, вуйчовци, баби и дядовци, които хем са комични, хем са топли и разбираеми.

 

Малко история на тези одежди:

За да разкрием историята на академичните облекла трябва да се върнем 7-8 столетия назад към 11-12 век, когато в Европа отново се появява интерес към знанието и образованието. В този период укрепват създадените вече известни университети в Париж и Болоня, а малко по късно и Университетите в Оксфорд и Кеймбридж. Получаването на академична степен по това време преминава през същите етапи както в занаятчийските гилдии ( където степените са също три – чирак, калфа и майстор), т.е. след преминаването на тези три етапа завършилият университет е можел да започне да обучава други. По това време облеклото е било доста по различно от днешното, но горното облекло за всички е било вид роба (наподобяващо днешната тога). Различните съсловия са украсявали връхната дреха по различен начин. Елегантността е зависела от ранга и богатството. Тогата с много варианти се е запазила до 16 столетие. След тази дата тя е рядко носена, но се е запазила за определени професионални съсловия. По същото време (14-15 век) се появява качулката, която претърпява още по-големи изменения, за да се достигне до отделна шапка и качулка. След 16 век качулка се носи само от духовни и академични лица, като тя е елементът в облеклото, който подчертава степента на академичното лице или ранга на духовното. По подобен начин се разглежда и пискюла – цвета, мястото му (отляво или от дясно) позволява на всеки да определи завършването и степента, която е получил. Модата се е променяла, но университетите са запазили своето академично облекло, тъй като то е свързано с традиции, достойнство и уважение. Началото на академичния ритуал в българската университетска традиция е поставено още със създаването на Висшето училище през 1888 г. и необходимостта от представяне на новия ректор, избиран всяка година.

 

Обратно в детската градина

Някъде между заучените наизуст думички и веселите танци всички забелязаха тайните сълзи. Обзалагам се, че тази емоция са преживели всичките колежки на Десислава Максимова и Кремена Дянкова, които изпращат 4-та група и 4-ти клас в училище. В българската образователна система предучилищните и началните училищни преподаватели обновяват ученическия си поток на всеки 4 години. Тези дами (рядко и господа) свикват с малчуганите, наблюдават израстването им от съвсем невръстни хлапета, които не умеят да си избършат сами нослетата до деца, които вече имат своите умения да се държат добре в група, да изчакват, да уважават и да приемат своята роля на социални същества.

 

С благодарност към тези апостолки, които изстрадаха израстването на варненските малчугани, пожелаваме на бъдещите варненски първолаци здраве, успехи в училище и добрина, която да споделят, а на преподавателите и екипите на детските градини в морската ни столица – прекрасни условия за работа, любов, здраве и послушни възпитаници!

Ели Маринова

Снимки авторът

 

500 танцьори премериха сили в национален конкурс във Варна

Коментари

Новини Варна