IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
16:25 | 13 септември 2015
Обновен: 22:08 | 17 април 2024

Дървесината за огрев поскъпна

Проверките за незаконна сеч се увеличават

По материала работи: Златина Добрева
Дървесината за огрев поскъпна

Има повишение на цената на дървесината за крайния потребител. Това каза за „Фокус” инж. Тони Кръстев директор на Изпълнителната агенция по горите. „Информацията, която пристига при нас - статистическа и отчетна показва, че няма тенденция за увеличаване на цената.

Кръстев уточни, че предпочитаната дървесина за огрев е широколистната - дъб, бук или габър, но има и места, където се потребява иглолистна дървесина.

Горският шеф коментира, че в сезона на проверките за незаконна сеч се увеличават. Той допълни, че няма статистика, която да потвърждава, дали има връзка между горенето на дърва и добива на дървесина.

„Над 2/3 от горските пожари са предизвикани от запалването на земеделски земи, опожаряване на остатъци след жътва и почистване на пасища”, поясни той. Според него няма пряка и косвена връзка при такива пожари с добива на дървесина.

„Действително натискът върху незаконната дървесина е много голям, защото има райони с много висока безработицата. Други опасни територии за незаконната сеч са тези, където горските комплекси са достъпни отвсякъде за всякакви превозни средства”, каза той.

Активизирани са всички налични ресурси, включително и колегите от горските стопанства за справяне с незаконната сеч, категоричен е Тони Кръстев.

Коментари

Новини Варна