IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Начало
11:12 | 1 май 2014
Обновен: 09:32 | 9 юли 2024

Цените на масовите медикаменти се "размразяват" от днес

Цените на масовите медикаменти се "размразяват" от днес

По материала работи: Златина Добрева
Цените на масовите медикаменти се "размразяват" от днес

До поскъпване ще се стигне само при някои лекарства

Цените на масовите медикаменти се „размразяват“ от днес. До поскъпване обаче ще се стигне само при някои лекарства и то не драстично, уверяват собственици на аптеки.
Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки, заяви по БНР, че цените само на някои лекарства може да се увеличат с не повече от 0,50 лева. Според него държавата не трябва да регулира пазара на лекарствата без рецепти. В заплащането на лекарствата без лекарско предписание не участват обществени средства, публични средства, те се купуват лично от хората и съответно трябва техните цени да са свободни, мотивира се той.
Доктор Димитър Петров, старши експерт в Българския лекарски съюз, също увери, че големи процентни увеличения няма да има. „Може някои да се повишат, при тези лекарства конкуренцията е голяма, за една позиция има по много продукти и основният действащ механизъм не са референтни цени, а конкуренцията. Тук става въпрос за един аналгин, който се произвежда, да речем, от четири-пет български производители и още десет го внасят“, обясни той.
От Министерството на здравеопазването съобщиха, че до момента от подадените 172 процедури за лекарствени продукти, отпускани без лекарско предписание, са разгледани 153, като от тях едва 28 са за промяна на регистрираната цена на лекарствения продукт, отпускан без рецепта.

Коментари

Новини Варна