IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Начало
12:33 | 6 февруари 2014
Обновен: 09:59 | 24 април 2024

НЕК пак има нов шеф, оглави я жена

НЕК пак има нов шеф, оглави я жена

По материала работи: Златина Добрева
НЕК пак има нов шеф, оглави я жена

Екатерина Истаткова оглавява Националната електрическа компания. Досега тя беше член на управата в НЕК.
Досегашният изпълнителен директор Йордан Желев е получил предложение да работи в чужбина със заплащане, което многократно надхвърля това, което ние предлагаме, съобщи енергийният министър Драгомир Стойнев пред журналисти. Желев избрал да работи на другото място.
"Трябва да се замислим за увеличаване на заплащането на ръководните кадри в държавните дружества", коментира министърът по този повод.
По думите му държавата губи ценни кадри заради ниското заплащане, което предлага. Висшите кадри трябва да бъдат стимулирани, защото носят огромна отговорност, а всеки човек в този случай иска да бъде добре заплатен, изтъкна Стойнев.
Той посочи, че вдигането на заплатата на ръководен държавен кадър трябва да е свързано и с конкретни условия – дали предприятието е печелившо, дали то се развива добре.
Министърът смята да предприеме действия ръководителите на предприятия, които са печеливши, да получат „наистина адекватно заплащане”.
Смяната на ръководителя на НЕК е била разгледана на заседание на Съвета на директорите на Българския енергиен холдинг и вече е подадено заявление в Агенцията по вписванията, според което мястото на Желев трябва да бъде заето от Истаткова, пише dnes.bg.
Той пое НЕК, след като в края на ноември миналата година Владимир Инков беше освободен от поста. Впоследствие стана ясно, че той ще отговаря за проекта "Южен поток". Самият Инков пък оглави НЕК през юли 2013 г.

Коментари

Новини Варна