IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 26°
Начало
08:09 | 4 февруари 2014
Обновен: 17:13 | 15 април 2024

Филип Гунев: Усвояването на парите от ЕС е важно за националната сигурност

Филип Гунев: Усвояването на парите от ЕС е важно за националната сигурност

По материала работи: Златина Добрева
Филип Гунев: Усвояването на парите от ЕС е важно за националната сигурност

„Доброто договаряне и усвояване на парите от Европейския съюз е важно и за националната сигурност, не само за икономиката на България“, каза в сутрешния блок на Bulgaria On Air старши анализаторът от Центъра за изследване на демокрацията Филип Гунев.
Той поясни, че еврофондовете играят голяма роля за икономическата сигурност на страната и от тази гледна точка е съвсем логично президента Росен Плевнелиев да свиква Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС). „Договарянето на европарите се извършваше от три правителства, а след това усвояването и управлението на тези средства ще бъде задача за поне още няколко кабинета. Ето защо е нужен консенсус за изпълнението на заложените приоритети. Нормално е държавният глава да влезе в ролята на обединител при разединението, на което сме свидетели в момента“, обясни Гунев.
Той добави, че като министър, Плевнелиев е бил единственият, който е показал мисъл за стратегическо развитие. „Проблемът е, че вероятно президента няма да постигне много с това и едва ли ще се стигне до консенсус. Това правителство, както и предишното, не успя да покаже визия за дългосрочни и ефективни промени. Отново сме свидетели на тотална липса на дългосрочно планиране, не се търси устойчивост и няма нагласа за следване на общи политики“, каза още Филип Гунев.
bgonair.bg

Коментари

Новини Варна