IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Начало
09:03 | 23 януари 2014
Обновен: 06:18 | 8 декември 2023

Бизнесът да плаща заплати и с продажба на къщи и коли

Бизнесът да плаща заплати и с продажба на къщи и коли

По материала работи: Златина Добрева
Бизнесът да плаща заплати и с продажба на къщи и коли

Синдикалисти подкрепят идеята работодателите да плащат неизплатени заплати, като продават личните си къщи и коли.
Очаква се законопроектът да бъде обсъден следващата седмица от Националния съвет за тристранно сътрудничество.
Вицепрезидентът на КНСБ Чавдар Христов изтъкна пред Нова телевизия, че предложението ще бъде тест за политическите сили за истинското им отношение по проблема с неизплащането на заплати.
По данни от системата на Главна инспекция по труда неизплатените заплати са около 60-80 млн. лева месечно, изтъкна Христов и добави, че това е трайна тенденция.
Той даде пример, че в Германия има текст в Кодекса на труда, който инкриминира неплащането на възнаграждения.
Снежана Славчева, директор "Индустриални отношения" в Българската стопанска камара, обаче смята, че в законопроекта има доста несъвършенства. По думите й действащата норма в Кодекса на труда е достатъчна гаранция за работника, че ще получи парите си.
„Безспорно трябва да има някаква защита, но сме против внесения законопроект”, категорична беше Славчева. Според нея това ще създаде сблъсък между Кодекса на труда и Търговския закон.
Финансовият експерт Мика Зайкова заяви, че години наред законодателят не мисли как да рационализира частта за несъстоятелността. „Защото това е оздравителна процедура, само в България тя звучи ликвидационно”, коментира Зайкова.
Според нея трябва да има механизъм, който да позволява имуществото на собствениците на фирмите да бъде продадено, за да се изплатят заплатите на работниците.
„По целия свят работникът е равен кредитор на всички останали и затова трябва да си получи заплатите в кратки срокове“, изтъкна тя. „Идеята може би звучи екзотично, но тя е правилна”, категорична е Зайкова.
Снежана Славчева пък коментира, че тази задлъжнялост към работниците от страна на коректни работодатели е факт, защото държавата не се разплаща с фирмите.
„Един работодател е коректен, когато си плаща всички задължения. Работникът не е второ качество кредитор”, възрази Зайкова, цитирана от dnes.bg. Според нея при плащането на дължимото при несъстоятелност работниците трябва да са на второ място – след хазната.

Коментари

Новини Варна