IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Начало
17:28 | 10 юни 2014
Обновен: 15:09 | 9 май 2024

Българските храни пробиват на китайския пазар

Българските храни пробиват на китайския пазар

По материала работи: Слав Велев
Българските храни пробиват на китайския пазар

Напоследък Китай, китайските вносители и потребители проявяват интерес към българските хранителни стоки. Има промяна във вкуса на китайския масов потребител, който вече е ориентиран към млечните продукти, червеното вино и стоката, с която тук свързват с България - розата и продуктите от нея. Това заяви търговският и икономически съветник в СТИВ-Шанхай Любомир Димитров по време на бизнес форума в Нинбо, Китай. Той, заедно с кмета на Варна Иван Протних са сред българските участници на Първото търговско изложение на страните от Централна и Източна Европа в седеммилионния китайски град.

През април тази година делегация водена от зам.-кметът на Нинбо  Хон Тяшиан посети бизнес форум в морската столица. Тогава стана ясно, че 20 университета от 10-милионния китайски град проявяват интерес за партньорство с висшите училища във Варна. Проявата бе посветена на 10-годишнината от подписването на споразумение за сътрудничество между двата града.

Още тогава гостите представиха възможностите за участие на местния бизнес в Седмицата за икономически и културен обмен, която се провежда в момента. Форумът е съвместно събитие на Нинбо и правителството на Китай. В него вземат участие над 16 държави от Централна и Източна Европа. Община Нинбо поеме разноските на варненските фирми по транспортиране на стоки от пристанището до изложбените зали, както и за трансфера от летищата до хотелите. Те взеха участие във форума без да заплащат такси, като се ползваха и от митнически облекчения.

Китай има огромен интерес към покупката на розово масло, но за съжаление у нас нямаме капацитет да отговорим на търсенето, коментира днес от Китай Любомир Димитров.

Мисля, че в Китай могат да се видят българските стоки, защото те са хубави и качествени, заяви пред БГНЕС Шенг Чао от българската секция на китайското радио CRI CIBN. Според него китайците ще харесат българските продукти. Той смята,че досега сътрудничеството между България и Китай има перспективи. Нашите две страни могат да направят повече, добави Шенг Чао. Преди две седмици бях в България и ядох хубави български храни като хляб, шкембе чорба, месни ястия, шишчета, шопска салата и български мед, каза той. Като китаец харесва българския вкус на храната и затова смята,че имаме шансове за износ.

Черно море

Коментари

Новини Варна