IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Начало
10:35 | 20 юни 2014
Обновен: 05:51 | 9 май 2024

БНБ спасява КТБ

БНБ спасява КТБ

По материала работи: Слав Велев
БНБ спасява КТБ

Днес, в 11.40 минути в Българската народна банка бе получено писмено уведомление от ръководството на Корпоративна търговска банка, в което информира за изчерпване на ликвидността и преустановяване на разплащанията, както и на всички видове банкови операции.

На това основание и с решение на Управителния съвет на БНБ Корпоративна търговска банка е поставена под специален надзор.

От този момент правата на акционерите са отнети и са назначени квестори.

Ръководството на централната банка е в пряка комуникация с основните държавни институции.

Междувременно от миноритарния собственик на КТБ – руската ВТБ – бе заявен интерес за водене на разговори с БНБ за подкрепа на КТБ.

От КТБ коментираха, че за да защитят интересите на своите вложители и клиенти, са решили да потърсят институционалната подкрепа на БНБ по реда на Закона за кредитните институции, като предложат на Централната банка да постави КТБ АД под специален надзор поради опасност от неплатежоспособност.

КТБ изразява увереност, че това е допълнителна гаранция за защита на интересите на своите клиенти, а също така и за бъдещо възстановяване на банковата дейност под прекия надзор на Централната банка.

Депозитите на вложителите на стойност до 100 000 евро или 196 хил лв. са гарантирани от Фонда за гарантиране на влоговете, но едва ли ще се стигне до влизане в сила на тази застраховка за спестяванията на гражданите в КТБ.

Това е четвъртата по големина банка в страната, с активи на стойност 7.3 млрд. лв. към края на първото тримесечие на годината. Печалбата на КТБ за периода е 13.1 млрд. лв., като нараства с 18.8% на годишна база.

За цялата 2013 г. кредиторът отчете печалба от 71.2 млн. лв., която беше заделена във фонд резервен, в който вече имаше 20.3 млн. лв.

Към края на март делът на редовните кредити в отчета на банката за първото тримесечие на тази година е 98.73%, един от най-високите в българската банкова система. Като квалифицирани са определени само 1.27% от кредитния портфейл на КТБ или 63.3 млн. лв.

През миналия месец БНБ одобри покупката от страна на КТБ на Креди Агрикол България, която трябва да започне да оперира под ново име - Търговска банка Виктория.

На практика нищо, освен публичният разрив между Делян Пеевски и Цветан Василев не предвещаваше рязкото влошаване на ситуацията в КТБ. Но при по-внимателен оглед на кредитните експозиции на банката се вижда, че има голяма концентрация на заеми отпуснати на хора и дружества, свързани с Председателя е на Надзорния съвет на търговската банка, Цветан Василев.

Въпреки това, проблемите на КТБ не са свързани толкова с нейната капиталова позиция, колкото със срива на доверието към нея, предизвикан от публичните атаки в медийното пространство.

DarikFinance.bg

Коментари

Новини Варна