IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Начало
10:39 | 1 август 2014
Обновен: 10:26 | 22 февруари 2024

"Уестингхаус" обяви, че е подписано споразумение за VII блок на АЕЦ

"Уестингхаус" обяви, че е подписано споразумение за VII блок на АЕЦ

По материала работи: Златина Добрева
"Уестингхаус" обяви, че е подписано споразумение за VII блок на АЕЦ

Американската компания „Уестингхаус“ обяви, че след консултации с всички български партии е подписала акционерно споразумение за разширяване на ядрените мощности в АЕЦ „Козлодуй“. Одобряване от следващото правителство ще бъде условие документът да влезе в сила.
До момента не беше ясно кога ще бъде подписано споразумението, нито подробности какво предвижда то. По-рано днес социалистите, които обявиха, че нямат информация за документа, изслушаха енергийния министър в оставка Драгомир Стойнев.
В съобщение от АЕЦ „Козлодуй“ пък по-рано уточниха, че строителят на 7 блок в АЕЦ „Козлодуй“ ще бъде избран с открит международен търг, но отново не стана ясно дали акционерното споразумение е подписано, или това предстои.
От пресцентъра на ядрената централа посочват, че вчера са били потвърдени постигнатите договорености от преговорите по условията на акционерно споразумение между „АЕЦ Козлодуй – Нови мощности“ ЕАД, „АЕЦ Козлодуй“ ЕАД и „Уестингхаус Електрик Къмпани“ ЛЛС по проекта.
Преговорите са проведени и завършени в периода януари – юли 2014 г. от създадена със заповед на изпълнителния директор на Българския енергиен холдинг група за управление на проекта. Предвижда се дяловото участие в проектната компания „АЕЦ Козлодуй – Нови мощности“ да бъде в пропорция 70% за „АЕЦ Козлодуй” и 30% за „Уестингхаус”.
В съобщението от АЕЦ „Козлодуй“ заявяват, че в споразумението не са дискутирани държавни гаранции и дългосрочни договори за изкупуване на електрическа енергия.
Планира се новата мощност да се финансира основно от експортни кредитни агенции с опит в енергетиката на България, както и с други международно приети финансови инструменти.
Преди изпълнението на ключовите условия и получаване на потвърждение от различните финансови институции за отпускането на финансов ресурс за проекта няма да се поръчва оборудване и да се извършват строителни дейности.
За влизане в сила на споразумението е уговорена поредица от предварителни условия, сред които решение на министъра на околната среда и водите за одобрение на Доклада за оценка на въздействието върху околната среда, решение на Министерски съвет на България по чл. 45 от Закона за безопасното използване на ядрена енергия и получаване на всички разрешителни, прилагани в Европейския съюз и в България, необходими за реализацията на проекта.
В съобщението се посочва, че споразумението е конструирано по начин, предоставящ множество защити за българския акционер.
Разработването на проекта е разделено на отделни етапи и инвестиционните решения на акционерите за всеки етап са обвързани с изпълнението на ключови предварителни условия – национални и европейски законови изисквания, финансови и търговски условия и др.
След съгласуване с „Уестингхаус”, което предстои, акционерното споразумение ще бъде публикувано в сайта на „АЕЦ Козлодуй“.
„Уестингхаус“ съобщи, че ще предостави цялото оборудване за реактора, проектирането, инженеринга и горивото за него. През следващата година американската компания ще проведе конкурентен търг в съответствие с българските и европейските правила за провеждане на обществени поръчки за изграждането на реактора. Очаква се в процеса на строителството да се включат български и международни строителни компании.
Планира се реакторът АР1000 да влезе в експлоатация до 2023 г. Като базова мощност с нулеви въглеродни емисии, блокът ще отговаря на изискванията на българското и на европейското законодателство за конкурентоспособна и нисковъглеродна енергия за следващите 60 години, обещават от компанията.

dnes.bg

Коментари

Новини Варна