IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Начало
10:47 | 2 август 2014
Обновен: 10:11 | 24 април 2024

Оренбургските авиолинии отменят 8 полета до България

Оренбургските авиолинии отменят 8 полета до България

По материала работи: Златина Добрева
Оренбургските авиолинии отменят 8 полета до България

Оренбургските авиолинии отменят 7 полета до Бургас и 1 до Варна на 4 август.
Руската авиокомпания, дъщерна на "Аерофлот" съобщава на сайта си, че спира да работи с туроператора "Идеал тур", поради липса на финансиране на чартърната програма от 1 август.
Отменени са общо 36 полета за 2-4 август.
Оренбургските авиолинии превозват туристи от летище Домодедово и Шереметиево до Варна и Бургас, както и до Анталия и гръцките острови.
От решението на компанията ще бъдат засегнати над 6000 туристи.
Според "Ростуризъм" над 25 000 туристи на други туроператори ще останат в чужбина.
В края на юли руската авиокомпания реши да увеличи цената на полетите над Украйна заради корекцията на маршрутите и увеличената продължителност, свързана с разхода на гориво.
Засегнати бяха чартърните програми за Анталия, Ираклион, Кос, Санторини, Ларнака и Бургас, които се удължават с 20-30 мин.
"ТурДом" изчислява, че за самолет със 150 пътници удължаването на полета повишава цената с 500 долара, но уточнява, че засега Оренбургските авиолинии е единствената руска авиокомпания, която е обявила повишение на цените заради промяна на маршрутите над Украйна.
Според "ТурДом" действията на Оренбургските авиолинии са поставили целия руски туризъм в режим на извънредно положение.
В разгара на сезона "Нева" затвори московския си офис и пренасочи цялата обработка на документи и работа с туристи от Санкт Петербург.
След това затвори друг голям туроператор от Москва, „Роза ветров.Мир“, който продава пакетни услуги за европейските пазари – Италия, Франция, Чехия, Австрия, Швейцария. Според нейния директор Ирина Крюкова вътрешните проблеми между акционерите са съвпаднали с промените във валутния курс и войната в Украйна и са довели до обявяването й в несъстоятелност.
На 30 юли петербургският туроператор „Экспо-тур“ прекрати дейността си.
Санкциите на ЕС и САЩ срещу Русия създават затруднения на руските компании в туризма да рефинансират кредитите си и да вземат нови.
ЕС се готви да затегне и правилата за издаване на шенгенски визи за руски туристи от 1 април 2015 г., въвеждайки изискването за пръстови отпечатъци от десетте пръста на ръката. От 1 април 2014-а това изискване бе въведено за Казахстан. Това може да се отрази на търсенето на почивки в европейските страни, смятат експерти.
Туристическият бизнес, който е ориентиран изключително към почивки в чужбина е доста рискован и най-малкото понижение на търсенето може да предизвика финансови затруднения за компаниите, показва проучване на РИА Новости.
Агенцията цитира директора на асоциацията „Турпомощ“ Вячеслав Басов, според когото не бива да се правят прибързани заключения за състоянието на туристическия пазар в Русия, защото само три от 2000 компании са поискали обявяване в несъстоятелност.
„Нева“ остави 7000 туристи в чужбина, като 2000 от тях нямаха билети за връщане. Туристите на „Роза ветров“ и „Экспо-тур“ обаче ще получат парите си обратно от застрахователите.
Според Мая Ломидзе, директор на Асоциацията на туроператорите на Русия спадът на търсенето в изходящия туризъм в Русия е предизвикан от „намаляването на доходите на хората, спадът на рублата и опасенията от въвеждане на визи“ и основният спад е засегнал европейските пазари.
Според Ломидзе има спад на търсенето от руски туристи на почивки в чужбина с 15%. Турският пазар има ръст от 10-15%, Европа – спад от 25%, Египет – ръст от 3-5%, както и малък ръст в Азия.
Според "Ростуризъм" статистиката за първото тримесечие на 2014 г. показва 4% годишен спад на търсенето на почивки в чужбина, или 133 000 души, до 3,18 млн.
След поредицата банкрути в предишни години, чуждестранните партньори на руските компании са повишили изискванията си към тях. От плащане в края на сезона преди 5 години, сега се изисква предварително плащане, казва Георгий Мохов, юрист на Руския съюз на туристическата индустрият (РСТ), цитиран от РИА Новости.
bgonair.bg

Коментари

Новини Варна