IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Начало
10:22 | 17 септември 2014
Обновен: 10:15 | 24 април 2024

Токът поскъпва от 1 октомври

Токът поскъпва от 1 октомври

По материала работи: Златина Добрева
Токът поскъпва от 1 октомври

Увеличение на цената на тока от 1 октомври ще има, но то ще бъде под 10%, заяви по време на брифинг новият председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Светла Тодорова.
Точният размер на повишението ще стане ясен на 19 септември, когато ще бъде готов докладът на работната група на регулатора.
Тодорова отказа да коментира в какъв размер ще бъде увеличението преди да бъде готов докладът на работната група.
Регулаторът не е поискал заявления от участниците на пазара за ценово решение, защото повишението от 1 октомври е по чл. 31 а от Закона за енергетиката, тоест при промяната на обстоятелства, които водят до дисбаланс на пазара.
"Не сме искали заявления от дружествата, някои от тях са подали, други са изказали мнения", допълни Тодорова, цитирана от investor.bg, по отношение на заявлението от EVN с искане за увеличение от 1 октомври в размер на 18 на сто.
Няма да има промяна в отчитането на тока, а целта е да се компенсират част от дефицити в системата, допълни Тодорова.
На закрито заседание по-късно днес ще бъде разгледано и искането на „Булгаргаз“ за промяна в цената на природния газ за четвъртото тримесечие. Тодорова посочи, че компанията е поискала увеличение на цената от 10 лева на хиляда куб. метра. Тя допълни, че е чела заявлението и не смята, че всичко, което е предложено, е обосновано и на тази база увеличението вероятно няма да бъде в искания размер.
„Смятам, че няма да се стигне до повишаване на цената на топлинната енергия. Има толеранс“, допълни още новият директор.

Коментари

Новини Варна