IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Начало
18:23 | 9 октомври 2014
Обновен: 12:20 | 15 април 2024

30-35% от пътищата у нас са в лошо състояние

30-35% от пътищата у нас са в лошо състояние

По материала работи: Ставри Таргов
30-35% от пътищата у нас са в лошо състояние

Около 30-35 % от пътните настилки в страната са в лошо състояние, заяви шефът на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Лазар Лазаров.

По думите му те не се ремонтирани повече от 30 години, което допринася за лош имидж на пътищата в България въпреки усилията през последните години.

Лазаров обясни, че в момента пътните настилки се разрушават основно от тежкотоварния трафик и ако той бъде канализиран в транзитни направления, останалите пътища ще се разрушават по-малко.

Шефът на АПИ каза още, че има и лоша тенденция самите строители на нови участъци да допринасят за амортизирането на малките пътища в близост до големите обекти.

Лазаров беше категоричен, че няма пари за подготовка на пътищата за зимния период и бюджетът трябва да бъде актуализиран.

Той заяви, че Пътната агенция разполага с почти нулеви средства за тази дейност и даде пример с магистралата за Варна, където настилката е превзета от растителност от двете страни на пътното платно.

Лазаров уточни, че за бъде направено минималното за зимната поддръжка на пътищата в страната, което се изисква по закон, са необходими около 15 млн. лв., като става дума за 20 хил. км пътища.

„Към настоящия момент бюджетът на АПИ е нула. Ние сме подали в Министерството на финансите нашите разчети и нашите искания за актуализация. Всичко вече е в ръцете на политиците“, подчерта той.

От Агенция „Пътна инфраструктура“ съобщиха днес, че кандидатстват за предоставянето на близо 215 млн. лв. за рехабилитацията на 309 км пътища от Оперативна програма „Регионално развитие“.

За предоставянето на безвъзмездната помощ АПИ кандидатства със 17 кашона документи по 17 проектни предложения, съобщи Dnes.bg.

Черно море

 

Коментари

Новини Варна