IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Начало
09:06 | 10 май 2014
Обновен: 19:19 | 12 май 2024

Мним полицай измъкнал затворниците бегълци

Мним полицай измъкнал затворниците бегълци

По материала работи: Златина Добрева
Мним полицай измъкнал затворниците бегълци

Мним полицай успял да изкара двамата затворници с кола със синя лампа от столичния затвор. Това сочи проверката на Министерството на правосъдието, направена по повод на успешното бягство на Хосе Мартинез и Николай Николов, предаде БТА.
Николай Кръстев Николов-Шатката и Хосе Луис Гевара Мартинез, гватемалски гражданин, избягаха от Софийския затвор на 30 април вечерта. Българинът е с 20-годишна присъда за убийство, а гватемалският гражданин е подсъдим за грабеж. Няколко дни по-късно затворник избяга от общежитие от открит тип към затвора в Бургас.
В деня на бягството на Шатката и гватемалеца, около 17 часа, автомобил със синя лампа и затъмнени стъкла бил допуснат през транспортния вход в двора на затвора. Колата била управлявана от мъж, облечен с полицейска униформа. Постовият не проверил кой е в автомобила и го допуснал вътре.
Заниженият контрол се дължал на силния дъжд, който валял в момента, коментира заместник-министърът на правосъдието Илия Ангелов.
Близо 20 минути по-късно автомобилът със синята лампа напуснал двора на затвора, отново без да бъде проверен. През цялото време колата била в зона, в която няма осигурено видеонаблюдение.
Проверка установила, че такъв автомобил не съществува в автопарка на МВР.
Проверката за бягството установила още, че Хосе Мартинез успял от котелното помещение на затвора да пробие стена, след това да избие друга решетка и да се окаже в двора на следствения арест, където е работил Николай Николов.
По думите на Илия Ангелов уволнени ще бъдат постовият от Софийския затвор, който не е проверил автомобила със синята лампа, и надзирателят от затворническото общежитие в Бургас, откъдето също избяга лишен от свобода.
Иван Гюров-Шливата пък успял да избяга от бургаското общежитие, като дори не се е задействала алармена система.
Ще има още 11 наказани. Сред тях са началникът на столичния затвор, заместник-директорът му по надзора, началникът на сектор "Сигурност".
Освен тримата, още един е успял да избяга от затворите тази година. Над 70 души са успели да преодолеят мерките за сигурност в последните 5 години. Шестима от тях все още не са открити. Мартинес, Николов и Гюров са сред тях, пише dnes.bg.
Илия Ангелов каза, че е "железен" и няма да отстъпи пред решението надзирателите вече да работят на 12 часови смени.
Това е само една от мерките, които ще бъдат взети. Подновяват се разговорите за нов затвор в София, ще бъдат пренасочвани  надзиратели от арести, които не са функционални. Попитан дали не се притеснява от нови протести на надзирателите, Ангелов коментира само с думите: "Ако не ги е срам да протестират".

Коментари

Новини Варна