IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Начало
07:58 | 3 юли 2014
Обновен: 09:02 | 24 април 2024

700 души пострадаха от нов вид SMS измама

700 души пострадаха от нов вид SMS измама

По материала работи: Златина Добрева
700 души пострадаха от нов вид SMS измама

Над 700 души са пострадали от нов вид телефонна измама. Всички те са търсили работа, разказва nova tv.
Схемата е следната: потребители, търсещи работа, получават SMS с текст на латиница. Съобщението гласи: „Здравейте, кандидатствали сте за работа и интервю. Това ли е телефонът, на който да Ви уведомим за решението ни? Отговорете с RR на латиница“.
Пред Dnes.bg един от потребителите, получили такова съобщение, разказа, че е търсил работа през един от най-популярните сайтове за намиране на работа в България. Той успява да предупреди своите близки, търсещи работа, че става въпрос за измама, но към номер 1982, от който идва измамата, са постъпили над 1300 SMS-a. Това означава, че някои от 700-те жертви на схемата са пратили по повече от едно съобщение. Измамниците са успели да заблудят над 70% от жертвите си.
Цената на 1 SMS към номер 1982 е 6 лв. с ДДС. Краткият номер е собственост на фирма, която се занимава с отдаване на номера с добавена стойност, които се използват не само за търговска дейност, но и за благотворителни кампании. В случая обаче фирмата е злоупотребила.
Николета Абрашева, собственик на номер 1982, твърди, че веднага след като е подаден сигналът е установено колко на брой са хората, изпратили SMS-и и към кои мобилни оператори. От телекомите обещават да възстановят сумите на клиентите си.
Комисията за регулиране на съобщенията e с вързани ръце. Те единствено могат да блокират номера, от който се изпращат тези съобщения, но ако има жалба, а такава към момента няма.

Коментари

Новини Варна