IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Начало
13:50 | 12 август 2014
Обновен: 20:26 | 24 март 2024

Kрадци посегнаха на паметника "Шипка"

Kрадци посегнаха на паметника "Шипка"

По материала работи: Златина Добрева
Kрадци посегнаха на паметника "Шипка"

Неизвестни крадци са извършили кражба от експозиционна витрина на Паметника на свободата на връх Шипка, съобщават от Областната дирекция на полицията в Стара Загора.
Сигнал за липсващите експонати е подаден на 11 август в РУП – Казанлък. Заявено е, че за времето от 28 февруари 2014 г. до 11 август 2014 г. неизвестно лице е извършило кражба на един джобен часовник, кокарда от опълченски калпак и 21 броя ордени и медали.
По случая е образувано досъдебно производство.
Сигналът на кражбата идва в момент, в който се появи проблемът с охраната на паметника на връх Шипка.
"Експозицията се охранява със СОТ, там има пет витрини, посегнато е на една и там СОТ-ът не проработва. От 10 години в Паметника не са ставали кражби”, коментира директорът на музея „Шипка – Бузлуджа” Данчо Данчев пред Радио "Фокус“.
Той посочи, че експозициите в паметника и външният му периметър и към момента се охраняват от двама полицаи, един пазач и СОТ.
В края на миналата седмица министърът на културата Мартин Иванов предложи на вътрешния министър Йордан Бакалов да се направи междуведомствена работна група за решаване на проблемите с охраната на обекти от национално значение в сферата на културата, припомня dnes.bg.
Предложението идва, след като стана ясно, че паметникът на връх Шипка може да остане без полицейска охрана заради промени в Закона за МВР. Според новите разпоредби няма как МВР да покрива разходите за охрана на паметника, защото Шипка не е стратегически обект.

Коментари

Новини Варна