IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Начало
08:14 | 2 май 2014
Обновен: 12:08 | 15 април 2024

Лекар: Тази година ще има много кърлежи

Лекар: Тази година ще има много кърлежи

По материала работи: Златина Добрева
Лекар: Тази година ще има много кърлежи

Тази година се предполага, че ще има много кърлежи. Сравнително топлата зима и многото мишки, са благоприятни за това. Очакваме, за съжаление, и други кръвосмучещи насекоми. Не трябва да се подценяват и комарите. Това заяви в ефира на Нова телевизия проф. д-р Тодор Кантарджиев - директор на Националния център по заразни и паразитни болести.
Кантарджиев уточни, че още преди месеци директорите на РЗИ са предупредили и предписали на кметовете да започнат действия по пръскане срещу кърлежи. Само че фирмите трябва наистина да извършват пръскане и то под контрола на РЗИ, без да разреждат многократно разтворите, което е по-евтино и екологично, но неефикасно. Затова държавата трябва да си изпълнява контролната роля, категоричен бе професорът.

Д-р Кантарджиев предупреди да сме особено внимателни. Колкото по-рано се свали кърлежът - толкова по-добре. Затова, майки, оглеждайте децата. Излизайте по-добре с дълги панталони и с чорапи. Най-добре да не се ходи сред тревните площи, особено в градовете. Най-големият риск е сред парковете в градовете, където има бездомни кучета. Сред природата е по-малко опасно, призова д-р Кантарджиев.

Коментари

Новини Варна