IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Начало
11:13 | 19 март 2014
Обновен: 12:23 | 23 април 2024

Режат правомощията на шефа на комисията за конфликт на интереси

Режат правомощията на шефа на комисията за конфликт на интереси

По материала работи: Златина Добрева
90 на сто от студентите пишат некадърни автобиографии

Преписките в Комисията за предотвратяване на конфликт на интереси вече ще се разпределят на случаен принцип сред членовете й. Това решиха депутатите, като приеха на първо четене промени в Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, внесени от правителството. Досега преписките се разпределяха еднолично от шефа на комисията.
С измененията се ограничават и правомощията на председателя. Една от причините за това стана скандалът с бившия шеф на комисията Филип Златанов, който си бе водил записки с абревиатури на имена, а срещу много от тях бяха разписани и инструкции за действие.
Заканите от намерения тефтер бяха "да се оправи", "да се удари", "да се изчака", "бързо” и други.
За да не управлява еднолично, шефът на комисията вече ще си има заместник, който ще изземе част от функциите му. Целта на промените е комисията да работи като колективен орган.
Разширява се и обхватът на лицата, които попадат в обхвата на закона. Той вече се отнася и до заместник-председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд, на заместниците на главния прокурор, на кметските наместници, на обществените посредници и на членовете на консултативния съвет на Сметната палата.
С измененията на закона се дава възможност за достъп до данни, представляващи данъчна и осигурителна информация, когато е необходимо при установяването на конфликт на интереси и, по специално, за доказването на материална облага.
Освен това се опростяват административните и съдебни процедури по установяване на конфликт на интереси и в едно производство комисията ще се произнася и по това дали е налице конфликт на интереси, и по вида и размера на санкцията.
Парламентът одобри и промени в закона, внесени от Мая Манолова и Кирил Добрев от Коалиция за България. В голямата си част те са същите като тези на Министерския съвет, пише dnes.bg.
Разликата беше в идеята на депутатите комисията да се самосезира по медийни публикации, но след критиките на опозицията, че преди избори винаги се появят всякакви обвинения, Манолова обяви, че текстът няма да бъде включен в закона при окончателното му приемане.

Коментари

Новини Варна