IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Начало
06:50 | 12 март 2014
Обновен: 12:22 | 23 април 2024

Всички пенсионери с великденска добавка

Всички пенсионери с великденска добавка

По материала работи: Златина Добрева
От днес плащат пенсиите и великденските добавки

Всички пенсионери ще получат еднократна добавка към априлската си пенсия. Това решение е взето от Надзорния съвет на НОИ, на което е утвърден проект за постановление на кабинета. Предвижда се пенсионерите, които живеят месечно със 150 лева, да получат 40 лева допълнително. Възрастните хора, които получават между 150 и 251 лева, колкото е прагът на бедността у нас, ще получат допълнително 30 лева през април. Всички хора с пенсия над 251 лева ще получат добавка от 20 лева. Когато се изчислява размерът на добавките, ще се вземат предвид сумарната пенсия - т.е. заедно с вдовишката добавка или друг вид социално плащане.
Очаква се добавките да струват на хазната 57,7 млн. лева, като те ще бъдат осигурени от икономии от разходите и трансферите към централния бюджет.
Пенсионерите, които живеят с до 150 лева на месец, са 327 000 души, което прави малко под 15 на сто от всички пенсионери. Те ще получат допълнително 40 лева към априлската си пенсия.
Възрастна жена обясни, че получава 150 лева заедно с вдовишката добавка от починалия й наскоро съпруг. 40 лева от тях дава за лекарства, каза тя пред Дарик, показвайки рецептурната си книжка.
738 000 пенсионери или една трета от всички попадат в групата с доходи между 150 и 251 лева, колкото в момента е прагът на бедността. Те ще получат по 30 лева допълнително за Великден. Възрастен човек от тази "категория" коментира иронично: "Какво ще си купя с тези пари? Хеликоптер или самолет, не знам какво. Със сигурност ще си купя една бира".
Пенсии под 251 лева поставят тези хора под прага на бедността. "Един лев да е, ще сме благодарни. Вече сме на този принцип, че лев да е, отгоре да е, ама много слаба работа", допълва дядото.
1 120 000 човека вземат пенсии над 251 лева. Тяхната добавка ще е най-малка - по 20 лева. "Сиромах човек и на тази добавка се радва", казва дядо, който взема 300 лева пенсия. Възрастният човек допълни, че от пенсията си от 300 лева отделя и за внуците и правнуците си, затова парите никога не му стигнат.
Опитахме да направим проста сметка за колко ще стигнат 20 лева. За половината от тях купихме кашкавал и сирене според най-изгодната оферта в магазина, като сумарно двата продукта бяха около 600 г. С останалите взехме хляб, масло, кисело и прясно мляко и малко кренвирши, както и пакет от шест яйца. Все още на пазара няма великденски оферти за големи кори с яйца или козунаци. Ако към това прибавим продуктите за великденска салата и да речем бутилка българско вино от средния ценови клас - вече ще преминем към 30, а може би и 40 лева, коментират от Дарик радио.

Коментари

Новини Варна