IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Начало
11:31 | 4 февруари 2014
Обновен: 02:50 | 25 април 2024

Мечките от Белица започнаха да се събуждат

Мечките от Белица започнаха да се събуждат

По материала работи: Златина Добрева
Мечките от Белица започнаха да се събуждат

Някои от обитателите на мечото селище в Рила край Белица започнаха да се пробуждат от зимен сън.
Единственият, който вече трета зима не можем да накараме да заспи, е най-малкият мечок Монти, разказа Васил Мадолев от екипа на фондация "Четири лапи" пред БТА.
Всички останали от 24-те животни след ноември са се прибрали в естествените и изкуствените бърлоги, за да прекарат в сън зимата, водени от събудените им след годините, прекарани в парка, инстинкти.
Една от най-старите обитателки на парка - мецаната Лейди Ем, преди две седмици е започнала да излиза навън, да се припича на слънце и да се разхожда около езерото, но тъй като температурите са минусови, разходките й са били кратки и e търсила отново топлината на бърлогата си, разказа Мадолев.
От четири дни и мечката Цеца, която е заспала зимен сън преди два месеца и половина, е започнала да се появява навън и да търси храна. Това според гледачите на животните в парка е признак, че скоро ще стане активна.
Очакваме към края на февруари и през март всички да започнат да се събуждат, допълни Васил Мадолев.
За периода след зимния сън им е приготвена по-лека и витаминозна храна - марули и моркови, и след тази захранваща диета ще минат постепенно на нормален хранителен режим, каза той.

Коментари

Новини Варна