IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Начало
09:09 | 18 януари 2014
Обновен: 13:49 | 17 май 2024

Товарен влак се преобърна между гарите Яна и Мусачево

Товарен влак се преобърна между гарите Яна и Мусачево

По материала работи: Златина Добрева
Прегазените от влак майка и син били обявени за издирване

Товарен влак с празни цистерни се е преобърнал между гарите Яна и Мусачево, пътвърдиха от „Национална компания Железопътна инфраструктура” (НКЖИ).
„Имаме дерайлиране на седем вагона, плюс дизелов локомотив. Инцидентът е станал снощи в 22.46 часа”, обясни пред „Фокус” инж. Бисер Минчев, главен ревизор по безопасността в железниците. Влакът е пътувал от Яна до Мусачево. По думите на Минчев е налице кражба на скрепителни елементи от релсите. Най-вероятно това е причината за инцидента.
Това се забелязва при първия оглед. Предстои разследване”, добави Минчев. Няма пострадали хора при инцидента.
Това е чист терористичен акт, това е опит за убийство на двамата машинисти, каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов, който е пристигнал на  мястото на инцидента.
"В момента се налага да се извършва спасителна акция, трасето около линията трябва да се валира.
Локомотивът е около 120 тона и минимум два крана ще участват в операцията по вдигане на дерайлиралите машини. След това следва разчистване и отново реновиране. Операцията въобще не е проста", обясни министърът.
Около 150 - 200 метра от крепежните елементи в междугарието Яна и Мусачево са били откраднати, каза инж. Милчо Ламбрев, генерален директор на НКЖИ, който също е пристигнал там.
По негови думи, товарният влак е заминал преди три дни за гара „Кремиковци” с цистерни, пълни с газ. Там е разтоварил и на връщане, в междугарието Яна и Мусачево, в нощните часове между петък и събота, е дерайлирала композицията от 18 вагона, като първите седем са се преобърнали.
Инж. Ламбрев обясни, че поради откраднатите елементи и високата скорост, с която минава влакът, линията се е отделила, както и траверсите, и влакът е дерайлирал.
„Хубавото в тази ситуация е, че цистерните не са били пълни, но ако бяха пълни, не се знае какво щеше да се случи", допълни той.
bgonair.bg

Коментари

Новини Варна