IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Начало
11:13 | 15 януари 2014
Обновен: 19:41 | 17 май 2024

Кабинетът реши: Доживотният затвор без право на замяна отпада от НК

Кабинетът реши: Доживотният затвор без право на замяна отпада от НК

По материала работи: Златина Добрева
Кабинетът реши: Доживотният затвор без право на замяна отпада от НК

Доживотният затвор без право на замяна отпада като наказание в проекта за нов Наказателен кодекс, приет днес от правителството.
Вицепремиерът и правосъден министър Зинаида Златанова обясни след заседанието на кабинета, че то вече се възприема като твърде нехуманно заради отсъствието на каквато и да е перспектива пред осъдените.
Така лишаването от свобода остава основно сред предвидените наказания в новия Наказателен кодекс.
За първи път се криминализира опитът за налагане на цензура в медиите. Предложението е той да се наказва с глоба. Отпадат като престъпление непозволеното фотографиране, филмиране, записване, които бяха заложени първоначално.
Златанова заяви, че укриването на осигуровки е обществено опасно деяние, от което страдат хиляди български граждани. По думите й в проекта е много ясно разписано в какви случаи се носи наказателна отговорност.
Да са спокойни всички добросъвестни работодатели, това престъпление няма как да бъде извършено без умисъл, уточни Златанова. Размерът на сивата икономика в България не е като в ЕС – така тя отговори на БСК, които посочват, че в ЕС няма наказателно преследване за подобни деяния.
В приетия проект се предлагат седем вида наказания – лишаване от свобода, пробация, конфискация, глоба, лишаване от права, порицание и доживотен затвор. Разширена е възможността за намаляване на размера на наказанието при полагане на труд от затворниците. Пробация ще се налага винаги заедно с лишаване от свобода.
Днес правителството е приело професионалното мнение на юристите по проекта. Дискусията ще продължи, заяви вицепремиерът.
Ново наказателно право не сме измисляли, няма как да измислим. Използвали сме законотворческия опит от 1896 г. насам, допълни тя. Настоящият НК е от 1968 г. и е бил променян около 100 пъти.
Златанова определи като неверни притесненията, че проектът на НК представлява едва ли не „писан на коляно текст“, който няма концептуални и стратегически измерения.
Вицепремиерът изтъкна още, че общата част на новия НК е предложена за обсъждане преди две години.
По думите й предложената нова уредба на залавянето на престъпник е много по-добра от действащата, а целта й е държавните органи, но и гражданите да реагират бързо в конкретна престъпна ситуация.
Наказанията за престъпления срещу животни остават същите и няма да се намаляват.
Уредбата на освобождаването от наказателна отговорност се запазва почти непроменена, но няма да се прилага, ако престъплението е извършено след употреба на наркотици и ако е извършено от орган на власт при или по повод изпълнение на службата му.
Възприет е и нов подход за криминализиране на тероризма и финансирането му.
Търговията с деца е нов вид престъпление, а отнемането на орган, тъкан, телесна течност или клетка вече е обявено за самостоятелен вид престъпление в предложения нов НК.
Златанова изтъкна, че разработването му е препоръка в доклада на ЕК по механизма за сътрудничество и проверка от 18 юли миналата година и изрично е посочено, че това трябва да стане преди следващия доклад, който се очаква до дни.
Правосъдният министър обаче категорично не приема и тезата за бързане при подготовката на текстовете.
Предстои проектът да бъде внесен за обсъждане в Народното събрание, пише dnes.bg.

Коментари

Новини Варна