IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 21°
Начало
06:02 | 7 януари 2014
Обновен: 12:13 | 15 април 2024

2013-а - годината на ината

2013-а - годината на ината

По материала работи: Златина Добрева
2013-а - годината на ината

2013-a беше и годината на ината, не само на протеста. Това коментира политологът Борис Попиванов пред журналисти в дискусия за 2013 г., организирана от института "Иван Хаджийски", предаде БТА.
Според Попиванов традиционното българско качество се е проявявало в различни аспекти - инатът на Бойко Борисов да се върне на власт, на Сергей Станишев - да не допусне друг кабинет, на протестиращите - да постигнат желаното дори държавата да се разруши, инатът на българите да не гласуват на изборите, ако не получат алтернатива.
По негова прогноза с влизането в кампанията за европейски парламент партиите ще се опитат да си върнат изгубената инициатива.
Според колегата му Димитър Ганев 2013-а е била добра година, макар и тежка, защото е отбелязала нов етап на гражданското ни съзнание. Гражданското общество оказа натиск върху властта, посочи той и се съгласи с мнението, че 2013-а е била годината на гражданина.
Като друга основна промяна политологът посочи, че политическият ни елит се е изчистил от част от т. нар. стари лидери.
Първан Симеонов констатира, че през изминалата година не се е появил нито един голям голям политически предприемач, който да осребри недоволството срещу всички политически сили. Той вижда оттук нататък като основно предизвикателство за ГЕРБ дали партията ще устои в качеството си на опозиция. ГЕРБ победиха във всички битки, но загубиха войната, оказаха се сами без потенциален съюзник, смята той.
Андрей Райчев допълни, че причината ГЕРБ да не е на власт е "оптическата измама", която е подвела партията, че е по-силна, отколкото е. Според него има подмяна на икономическото с моралното, като всички натрапват идеята за морал. Шофьорът на колата трябвало да е морален, а аз смятам, че трябва да кара добре, образно описа тезата си Райчев. Според него инстинктът на нацията е точен, че на страната не е нужно по-дясно, пише dnes.bg.

Коментари

Новини Варна