IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Начало
09:46 | 21 юни 2014
Обновен: 10:00 | 20 април 2024

В Добрич търсят доброволци

В Добрич търсят доброволци

По материала работи: Златина Добрева
В Добрич търсят доброволци

Обстановката в Добрич остава сложна. Нивото на водата, заляла града, остава високо, но днес ще има опити отводняването да започне. Екипи от Силистра, Шумен и Разград помагат на града, съобщи БНР.
В Добрич също се набират доброволци, които с подръчни средства да помагат за отводняването на Диагностично-консултативния център-2, който е в ниската част на града и е залят с вода и кал. Медицинската апаратура в центъра също трябва да се почисти и премести на сухо място. Нужни са доброволци и за разнасяне на хранителни продукти.
Днес започва приемане на молби за помощ от пострадалите домакинства. Евакуираните хора в Добрич са в спортната зала. Там има осигурени 100 легла, храна, вода и лекарски надзор.
От съображения за сигурност снощи на много места в града не е имало ток. Без  захранване са останали 3500 абонати. Без ток заради паднал стълб е и село Батово, където теренът е непроходим и не е възможно влизането на техника за подмяна на стълба.
Две села са без вода. По високите места на Добрич подаването вече започва да се нормализира. Три помпени станции в областта са извън строя - Приморци, Алмалии и Батово. Магистралният водопровод е пуснат за битови нужди и то след преваряване на водата. В Добрич здравните инспектори са започнали да вземат проби от водата и са в готовност да работят през почивните дни, каза д-р Юлия Чалъкова от инспекцията в града.
Вниманието ни приоритетно е насочено на този етап към осигуряване на необходимите количества вода за питейно-битови нужди. Ние сме предупредили още вчера населението, независимо дали тече чиста бистра вода, все пак да се въздържа от нейната консумация, да пие бутилирана вода. Когато е спряло водоподаването и ползва някаква налична резервна вода от съдове, тази вода да се преварява.
Очаква се да започне и отводняването на Добрич. Северната част на града е залята с кал и вода. Придошлите води в ниските части и дерето Суха река подържат високо ниво.
Екип от специалисти ще огледа хотел "Гергана" в Албена, който се наклони заради бедствието, и ще реши как да бъде укрепен, пише fakti.bg. 1200 туристи в курорта бяха евакуирани. Експертите трябва да преценят и какви корекции да бъдат направени на придошлата и разляла се река Батовска.

Коментари

Новини Варна