IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Начало
06:41 | 27 юни 2014
Обновен: 12:18 | 15 април 2024

Щетите от пороя в Добричко достигнаха милион

Щетите от пороя в Добричко достигнаха милион

По материала работи: Златина Добрева
Щетите от пороя в Добричко достигнаха милион

Щетите от пороя върху публичната инфраструктура в община Добричка достигат между 800 000 и 1 000 000 лева по предварителна оценка, съобщи заместник-кметът Дико Иванов. Той добави, че в селата в региона са наводнени 61 къщи, 78 дворове и стопански постройки, 58 мази. Сред най-пострадалите села при наводнението на 20 юни са Славеево, Пчелино, Батово, Полковник Минково, Дончево, Опанец, Драганово, Богдан, Одринци, Ново Ботево, Карапелит, Бранище.
Петдесет улици в общината са с частично разрушена настилка, каза Дико Иванов.
По думите му в село Батово придошлата река напълно е извлякла настилката по една от улиците. Водният поток е унищожил и участъци по пътя Батово-Прилеп, Батово-местността "Лагера", където има и повреден мост. Участък от един километър по пътя от село Богдан, където е депото за битови отпадъци, към Добрич също е с големи щети. В селата Опанец и Драганово има подкопани мостове. След проливните дъждове всички канали и дерета в общината са затлачени с кал и растителност и наново трябва да бъдат чистени, коментира заместник-кметът.
Междувременно, кметът на града Детелина Николова обяви, че за нуждаещи се подготвят 24 жилища, тип боксониери.
"С това разполагаме към настоящия момент. Там се извършват малки ремонти, тъй като са част от фонд, който не е бил ползван. Това е бивше студентско общежитие. Към вторник очакваме да бъдат подготвени в най-бърз вид за настаняване на нуждаещите се. До вчера постъпиха 33 заявления за 124 души. Някои от семействата са с по 5, 6, 7 души, което означава, че тази цифра, която посочих непрекъснато ще расте. Имаме сериозни проблеми. Тези боксониери могат да бъдат оборудвани с по два матрака, което означава - 48 души", заяви Детелина Николова пред БНТ тази сутрин.
По нейни данни около 70 души в момента са без подслон, но очакванията са бройката да нарасне. Кметът е поискал и палатки от военното министерство, информира dnes.bg, а днес ще се търси решение как да се преодолее кризата за настаняване на нуждаещите се.

Коментари

Новини Варна