IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Начало
10:28 | 27 юни 2014
Обновен: 17:50 | 17 април 2024

България уязвима на терористични атаки

България уязвима на терористични атаки

По материала работи: Златина Добрева
България уязвима на терористични атаки

България е уязвима на терористични атаки. Това заяви по време на конференция Албена Дробачка, ръководител на проект за превенция на природните и социалните бедствия.
Според експертите страната ни трябва да обръща по-голямо внимание на сигурността и на превенцията, както и с обучение на гражданите как се действа в първите минути след терористичен акт.
Професор Желязко Стоянов, който е един от експертите, работили по темата за социалните бедствия, разказа как трябва да действат гражданите за превенция на тероризма.
Необходимо е да се осигурява постоянно наблюдение на най-уязвимите места, да се идентифицират съмнителни лица и предмети. В никакъв случай не трябва да се действа самостоятелно, най-малко с двама души. Ако е необходимо, трябва да се извикат колеги, посъветва специалистът.
"В крайна сметка винаги е необходимо разрешаването на ситуациите да завършва с повикването на органите на реда. Не бива да се забравя, че интервенцията на гражданите е само превенция, но не и пълното предотвратяване на заплахата от терористичен акт", уточни той.
Стоянов обясни, цитиран от Дарик, как може да разпознаем терористите: "Потенциалният терорист може да бъде лице, което на пръв поглед буди най-малко подозрение в това отношение".
По думите му в никакъв случай не бива да се предполага, че терористът задължително е чужд гражданин и такъв, който е носител на различни генотипни характеристики от тези на околните.
"След неговото разпознаване веднага евакуирайте хората, които са около вас. Трябва да имате ясен маршрут за изтегляне и да изработите план за бягство. Мотивирайте останалите да ви последват, като им кажете, че това е най-ефективният начин да си спасят живота. Не се интересувайте от вещите", посъветва още специалистът.

Коментари

Новини Варна