IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Начало
16:55 | 1 юли 2014
Обновен: 09:20 | 25 март 2024

За фалити в областните болници алармират шефовете им

За фалити в областните болници алармират шефовете им

По материала работи: Юлиян Атанасов
Лекарите решават за нови протести



Кризата в болничното здравеопазване ще продължи да се задълбочава заради системното недофинансиране и въвеждането на фиксирани бюджети. Това се казва в декларация, приета от членовете на Националното сдружение на областните болници по време на заседание на организацията във Велико Търново снощи, пише dnes.bg. Според представителите на 25 областни лечебни заведения незаплащането на 33% от дейността им може да доведе до фалит до края на годината. Причината е постановление на Министерския съвет от 25 април, с което се въвеждат фиксирани бюджети и се забранява реимбурсиране на надлимитните дейности.
Документът е разпратен до Министерството на здравеопазването, Народното събрание, НЗОК и медиите, съобщи днес пред журналисти председателят на сдружението д-р Иван Светулков.
"Лекували сме около 40% от хоспитализираните пациенти, а сме получили 20% от бюджета на НЗОК за болнична помощ. Клиничните пътеки са недофинансирани на 100% в педиатрия, неонатология, инфекциозните болести, каквито няма в частните лечебници. На наш гръб са и здравнонеосигурените пациенти. Надлимитната дейност се изплаща с два месеца закъснение", заяви Светулков, който е и шеф на болницата в Търговище.
Последиците от тази недалновидна политика, според него, ще бъдат катастрофални. Скоро болниците могат да се окажат и без лекари. Ще стане невъзможно разплащането с доставчици на медикаменти, на ток и вода. Въведените лимити ще накарат пациентите да си носят консумативи и лекарства. Ще се наложи да се намалят заплатите на персонала и квалифицирани кадри ще напуснат, каза още д-р Светулков.

Коментари

Новини Варна