IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Начало
15:53 | 11 юли 2014
Обновен: 17:24 | 25 март 2024

Цветан Василев ще се върне в България, ще дава показания

Цветан Василев ще се върне в България, ще дава показания

По материала работи: Юлиян Атанасов
Цветан Василев ще се върне в България, ще дава показания


Досегашният мажоритарен собственик на КТБ ще се върне в България в следващите дни и ще даде показания пред съответните органи. Това заяви самият той пред bTV, цитиран от dnes.bg. „Аз съм във Виена и не се крия от никого, имам готовност да се явя и да дам показания пред съответните органи, ще се върна тези дни и ще разговарям с всички”, обеща той, след като по-рано днес от прокуратурата съобщиха, че главният прокурор Сотир Цацаров ще поиска връщането му по линия на международното правно сътрудничество.
Василев беше категоричен, че в доклада на БНБ за КТБ в „огромната си част нещата са силно изкривени и преувеличени”.
„Не искам да коментирам, защото не знам нищо за начина, по който е изготвена оценката. След като се запозная с нея, заедно с моите партньори ще предприемем действия дали с искане на нов одит, или чрез други правни мерки”, заяви банкерът.
Той отрече твърдението на шефа на централния трезор Иван Искров, че има лоши кредити за 3,5 милиарда лева и за тях липсват досиета в КТБ.
„На Искров трябва да му е ясно, че тези досиета за кредитите се намират в органите, които са били в банката. Представяте ли си 3,5 млрд. кредити без досиета, това не само не е възможно, ами и звучи несериозно, защото банките са едни от най-силно контролираните стопански субекти. Явно някой е сложил тези думи в устата на Искров”, коментира Василев.
Той отново заяви, че е дал нотариално заверени показания пред съдии от страни членки на Европейския съюз, защото има определен кръг от хора, които са рекетирали него и КТБ в продължение на години, но отказа да посочи имена.
„Този кръг от хора съм го описал пред съдиите, аз също трябва да имам някаква гаранция за своя личен живот, докато всички работиха дружно за унищожаването на КТБ, аз се опитвах да намеря решение”, заяви Василев.
Според него е видно, че целта е била да се дискредитира банката и част от активите на банката представляват някакъв по-особен интерес.
„Имена няма да кажа, но това са хора, които дължат доста пари на банката пряко и косвено и очевидно нямат никакво намерение да върнат парите”, обвини банкерът.
Според него и слуховете, че е поръчител на убийството на депутата от ДПС Делян Пеевски са част от определения сценарий.
Цветан Василев категорично отрече и твърдението на Иван Искров, че чрез главния касиер на КТБ е изнесъл от трезора на банката 205 милиона лева.
„Аз през цялото това време съм бил в чужбина, как съм изтеглил. Нещата не са компютри, ами компоти или обратното и заради това нещата ще ги кажа пред съответните органи, за да няма повече спекулации”, заключи той.
След като КТБ беше поставена под специален надзор от БНБ, днес Центалният трезор обяви, че лицентъз на банката ще бъде отнет и сметките от нея ще отидав в в Креди Агрикол България. Тя пък ще бъде национализирана.
Спасяването на парите на вложителите в Корпоративна търговска банка (КТБ) пък ще струва 1,5 - 2 млрд. лв. В такъв диапазон ще бъде държавната подкрепа за банката, обяви финансовият министър Петър Чобанов.
Шефът на БНБ Иван Искров съобщи, че от трезора на КТБ липсват пари. След това от прокуратурата излезе информация, че председателят на Управителния съвет и изпълнителен директор на КТБ Орлин Русев е арестуван днес в Созопол, а вчера е била задържана и главната касиерка на банката Маргарита Петрова. Те са обвинени, че са помогнали за изнасянето на над 205 млн. лв. от трезора на КТБ.

 

Коментари

Новини Варна